Budi dio naše mreže

5 filmova koje možete gledati za Veliki tjedan

Ovog Velikog tjedna provodimo puno više vremena u našim domovima, što pruža izvrsnu priliku za upoznavanje života svetaca i Isusa Krista. Jedan od načina kako to možemo učiniti je i putem filmova, a donosimo vam popis nekih s kojima se možda još niste susreli!

/ ps
Dok nam ovaj Veliki tjedan na poseban način pruža priliku za molitvu i razmatranje, također naše vrijeme možemo ispuniti upoznavanjem živote svetaca i samoga Krista, poručuje Aleteia. 

U prilogu je popis filmova koji su besplatni i dostupni putem Youtubea, a s kojima se možda još niste imali priliku susresti!

Molokai (1999.)

Film Molokai prikazuje život belgijskog svećenika sv. Damiena iz Molokaija, koji se dobrovoljno javio služiti jednoj koloniji gubavaca na jednom pustom havajskom otoku, a na koncu je i sam obolio. Izrađen je na vrlo jednostavan, a opet lijep način te se mogu vući neke paralele s današnjim vremenom. Također glume brojna poznata imena kao što su David Weinham iz Gospodara Prstenova, Peter O’Toole, Sam Neill i Kris Kristofferson.

Becket (1964.)

Becket prikazuje prijateljstvo i sukob Thomasa Becketa i Henrika II. kada Becket postane kanterburijski nadbiskup i odbija prilagoditi Crkvu državnim prohtjevima. Richard Burton, koji utjelovljuje Becketa, vrlo je karizmatičan u svojoj preobrazbi iz odanoga prijatelja u odanog sina Crkve.

Čudo Male Terezije (1952.)

Dostupan je engleska sinkronizacija starijeg francuskog filma o životu sv. Terezije iz Lisieuxa, od njene mladosti do posljednjih dana. Iako vizualna kvaliteta nije najbolja i nije za svakoga, ima neke izvanredne scene, uključujući i Terezijina iskustva sumnje, otkriće njenog poziva i prijelaz iz života u smrt.

Isus iz Nazareta (1977.)

Isus iz Nazareta Franca Zeffirellija postavlja vrlo visok standard za filmove o Isusovom životu. Robert Powell vrlo je uživljen u ulogu, a njegova emocija se prenosi na gledatelja, pogotovo u sceni kada Isus kori pismoznance i farizeje. Šestosatno trajanje može biti iscrpljujuće pa možete gledati i posljednju polovicu filma.

Evanđelje po Mateju (1964.)

Evanđelje po Mateju Piera Paola Pasolinija vrlo je kreativan film, no također se striktno drži dijaloga i događaja iz samog evanđelja. 2015. je vatikanski list “L’Osservatore Romano” proglasio Evanđelje po Mateju najboljim filmom o Isusu u povijesti kinematografije te se nalazi na popisu Vatikanovih najboljih 45 filmova.

 

Ključne riječi:
film veliki tjedan

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja