Budi dio naše mreže

5 do 6 zagrljaja na dan čini život duljim i ljepšim, tako smatraju psiholozi, a zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. godine koji je današnji dan proglasio međunarodnim danom zagrljaja.

/ Sonja Kuzmić

Zagrljaj ima ljekovita svojstva i za osobu kojoj je on darovan, ali i za onoga tko zagrljaj daruje potvrđuju znanstvena psihološka istraživanja, baš kao i primjeri iz svakodnevne prakse u psihološkim savjetovanjima. Osobi je potrebno minimalno četiri zagrljaja na dan da bi bila u emocionalnoj formi, a preko desetak zagrljaja u jednom danu osobu vodi do napredovanja u njezinoj emocionalnoj interakciji s okolinom. Zagrljaj je poželjan i ljekovit sadržaj životne svakodnevice neovisno o spolu, životnoj dobi, stupnju obrazovanja ili okolnostima životne svakodnevice.

Zagrljaj je predivan dar, njegova veličina odgovara svima!

Zagrljaj “slovo A” – tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. U nekim zemljama ovo kratko grljenje je gesta dobrodošlice ili pozdrav.

Zagrljaj “želim te na svaki način” – osobe se grle s rukama obavijenim jedne oko druge – muškarac grli ženu oko struka, a ona njega oko vrata, torza se dotiču, noge isprepliću, stopala dodiruju. Namijenjen bračnom drugu.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima – grljenje osobe s obje ruke i tapkanjem grljene osobe s jednom od njih. Poruka: “Drag/a si mi na prijateljskoj razini”.

Jednoruki zagrljaj – kratak zagrljaj desnom rukom druge osobe. Tipičan za muškarce, kada je poruka: “Tvoj sam prijatelj ili kolega na konvencionalnoj razini”.

Bezprsni zagrljaj – u kontaktu sudjeluju ruke i ramena, ali ništa ispod tog nivoa. Ostali dio tijela je udaljen oko 30 do 50 centimetara. Tipičan za žene kada se susreću s prijateljicama ili kolegicama s kojima su više formalne, a manje bliske.

Obrazni zagrljaj – nježni zagrljaj bilo kojeg tipa, stojeći ili sjedeći, obrazi se istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Značenje: “Žao mi je što si tužan/na”.

Kućni zagrljaj – daje se osobi dok obavlja neki posao u okruženju doma, priđe joj se odostraga i obgrli ju se s obje ruke u predjelu struka tako da ruke grlitelja budu prekrižene.

Zagrljaj “pogodi tko je” – grlitelj prilazi odostraga i s obje ruke nježno pokrije oči grljene osobe.

Čeoni zagrljaj – ruke se polože na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Zagrljaj “oko srca” – osobe međusobno obuhvaćaju jedna drugu s jednom rukom ispod pazuha, a s drugom iznad ramena držeći prste na vratu sa stražnje strane.

Postranični zagrljaj – zagrljaj dviju osoba s po jednom rukom dok stoje jedna uz drugu.

Zagrljaj “vrh glave” – stojeći grlitelj grli s obje ruke sjedeću osobu, obuhvaćajući joj glavu ili vrat, s jednom stranom lica dodirujući potiljak, dobrodošao protiv depresije i tjeskobe.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja