O gastritisu govorile su u HKR-ovoj emisiji 'Zdravi tanjur' nutricionistkinje Marta Kraljević i Andreja Čondor.
Prema definiciji gastritis je upala želučane ovojnice, a uzroci mogu biti mnogobrojni. Prekomjerna konzumacija alkohola ili lijekova iz skupine nesteroidnih antireumatika česti su uzročnici gastritisa. Također, infekcija bakterijom Helicobacter pylori uzrokuje želučane i probleme početnog dijela tankog crijeva. Ovom bakterijom zaraženo je više od 50 % stanovništva. Na prvu ne uzrokuje značajne simptome, ali s vremenom može prouzročiti gastritis i čir na dvanaesniku. Važno je pri osjetu bilo kakvih želučanih tegoba napraviti test na Helicobacter pylori kako bi osoba popila odgovarajuću antibiotsku terapiju i spriječila neželjene posljedice.
Gastritis može biti akutni i kronični. Primjenom farmakološke terapije i laganom dijetom simptomi akutnog gastritisa se mogu u potpunosti povući. Nažalost, kod kroničnog gastritisa riječ je o borbi na duge staze s fazama pogoršanja i poboljšanja. Prema istraživanjima oko 58% oboljelih navodi da promjene prehrambenih navika povoljno djeluju na smanjenje simptoma.
Donosim vam 10 savjeta vezanih uz promjenu životnih i prehrambenih navika koje mogu pomoći u smanjenju negativnih simptoma gastritisa.
-
- Prva je primjena tzv. protuupalne prehrane – ona podrazumijeva unos bobičastog voća koje je bogato polifenolima, flavonoidima i antocijanima. Potom izbjegavanje zasićenih masnoća, a sve češću konzumaciju maslinovog ulja. Također poželjan je svakodnevan unos orašastih plodova poput badema, oraha i lješnjaka. Kupus, kelj, rikola i špinat također su povoljne namirnice. Ribe poput lososa, sardine i skuše lagano pripremljenih na maslinovom ulju donose bogatstvo antikooksidansa koji djeluju na smanjenje upale.
- Izbaciti procesiranu hranu pripremljenu u lancima brze hrane. Ona je bogata aditivima i masnoćama koje pogoršavaju simptome gastritisa.
- Hranu pripremati kuhanjem, pirjanjem ili kuhanjem na pari. Na taj način hrana neće upiti puno masnoća, a zadržat će svoje bogatstvo nutrijentima.
- U potpunosti iz primjene izbaciti metode pripreme hrane kao što su pečenje ili prženje u dubokom ulju.
- Izbjegavati konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda.
- Obroci bi trebali biti češći, svaka 3 do 4 sata, ali manjeg obima. Također, preporuka je da osoba unutar dva sata od obroka bude u uspravnom položaju. Potrebno je izbjegavati obroke kasno navečer, a posebno izbjegavati večeru tri sata prije odlaska u krevet.
-
- Hrana bi prilikom konzumacija trebala biti optimalne temperature. Izbjegavati konzumaciju vrućih ili previše hladnih jela.
- Obroke konzumirati polako uz temeljito žvakanje.
-
- Iznimno začinjena i ljuta hrana definitivno nije poželjna kod gastritisa i potrebno ju je izbjegavati.
- Pokušajte izbjeći namirnice s liste nepoželjnih, a to su:
- konzervirana hrana, a posebno ona u kojoj je kao glavni konzervans korišten ocat
- mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi
- rajčice i proizvodi od rajčice
- crveni i bijeli luk
- ananas, kivi i citrusno voće
- majoneza, umaci i gotovi dresing za salate
Iako vam se u ovom trenutku možda čini da je puno toga zabranjeno, nemojte očajavati. Prehrana osoba s gastritisom također može biti nepcu ugodna, ali je potrebno planirati i više promišljati. Promjena prehrambenih navika je jednako bitna kao i farmakološka terapija i važno ju je ozbiljno shvatiti kako bi se spriječile značajne neželjene posljedice.
Generalne preporuke su uvijek dobre i poželjne, ali ne zaboravite osluškivati svoje tijelo i opažati što vam pogoršava simptome gastritisa.