Budi dio naše mreže

U sklopu obilježavanja stoljetne tradicije izrade tambura u Prelošćici, sisački biskup Vlado Košić slavit će svetu misu u 11 sati u crkvi sv. Mihaela. Nakon misnoga slavlja ispred župnog dvora bit će otkriven spomenik na prvu tvornicu tambura. Svečanosti će nazočiti i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i inicijator obilježavanja stoljetne tradicije Tugomir Majdak, porijeklom iz Prelošćice.

/ hjb

Kako je Majdak rekao za HKR, kada je prije nekog vremena vidio objavu jednog bivšeg mještanina o povijesti i tradiciji samog mjesta Prelošćica, došao je na ideju obilježavanja tradicije izrade tambura koja je u tom mjestu počela u drugoj polovici 19. stoljeća.

“Tada su obrtnici, a bilo ih je nekoliko, počeli s izradom tambura da bi ta tradicija izrade tambura, odnosno svih vrsta žičanih instrumenata – bisernica, beglajta, basova i drugih žičanih instrumenata prerasla u tvornicu koju je obitelj Gilg otvorila 1894. godine.

Ta je tvornica bila poznata kako po proizvodnji žičanih instrumenata, tako i po izvozu izuzetno kvalitetnih žičanih instrumenata na gotovo sve kontinente. Kasnije je obrt preseljen u desetak kilometara udaljeni Sisak, gdje je u dvadesetim godinama prošlog stoljeća nastavljena tradicija izrade tambura. Obitelj Gilg, koja je bila najpoznatija u izradi tambura, dobila je više priznanja za svoje tambure na sajmovima i Velesajmu u Zagrebu, ali i na Grand prixu u Toulouseu 1931.

Ova tradicija izrade izuzetno kvalitetnih tambura poprimila je takve obrise da su i tamburaški sastavi diljem svijeta počeli naručivati tambure iz sisačkoga kraja.

Nažalost, tradicija je prestala sredinom prošlog stoljeća, kada je preminuo Stjepan Gilg, potomak obitelji Gilg. Nekoliko je obrtnika, i u Sisku i u Prelošćici, nastavilo s izradom tambura, ali ne u tako značajnom obujmu, odnosno s tako izraženom kvalitetom i izvozom širom svijeta.

Međutim, tu stoljetnu tradiciju obrtništva u sisačkoj Posavini obilježit ćemo ove nedjelje postavljanjem i otkrivanjem spomenika tamburi ispred župnog dvora u Prelošćici. Sama tambura je rad umjetnika Valentina Valenta iz Petrinje, a projekt je realizirala Lokalna akcijska grupa “Zrinska gora Turopolje”. Kada sam prije četiri godine predsjedniku Lokalne akcijske grupe predložio ovakav projekt, on je to rado prihvatio. U međuvremenu su i korona i potres usporili realizaciju projekta, ali u nedjelju ćemo svjedočiti otvaranju spomenika u čast tradicije obrtništva u sisačkoj Posavini i tradicije izrade žičanih instrumenata.

Po svemu što pisani dokumenti govore, možemo reći da je Prelošćica bila prva kolijevka izrade tambura, a kasnije je proizvodnja premještena u Sisak, gdje se nastavilo s izradom ovih kvalitetnih instrumenata.

Ovo je prilika da se, s obzirom na oživljavanje tradicije, animira i motivira mlade s ovog područja da otvore svoje škrinje i ponovno obuku svoje nošnje koje su stoljećima čuvane te se počnu baviti kulturno-umjetničkim radom u nekim novim kulturno-umjetničkim društvima, a što je i prilika za glazbeno stvaralaštvo.

Dodajmo na kraju da je Lokalna akcijska grupa ovaj projekt realizirala putem Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. To je samo jedna od mogućnosti udrugama da kroz svoje lokalne strategije, koje izrađuju na ruralnom prostoru, organiziraju ovakve projekte i, na neki način, ožive povijest i tradiciju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja