Budi dio naše mreže

Nekoć direktorica velike banke, danas provincijalna priorica Karmelskog svjetovnog reda: Najveće čudo je Bog napravio u meni

"Kada bi mi netko pokazao, ne znam kakvo čudo - da ovaj studio HKR-a pretvorite u vrt - to bi bilo ništa prema čudu kojem sam ja svjedočila, a to je; što je dragi Bog u meni napravio, što je napravio s mojom dušom", poručila je Teodora Živković, v. d. provincijalne priorice Karmelskog svjetovnog reda, gostujući u emisiji 'Zašto vjerujem'.

/ Ante Novak

„Vjerujem zato što sam Isusa upoznala i znam kome vjerujem. Osvijetlio je moju dušu i kada smo se prvi puta sreli imala sam osjećaj – sada to znam, a ne tada – kao da mi je rekao: ‘Hajde, zajedno ćemo poraditi na nutarnjem tvojem stavu, na tvojoj duši”, rekla nam je Teodora Živković, nekoć direktorica velike banke, a danas provincijalna priorica Karmelskog svjetovnog reda koji broji više od 150 članova. Ali kada se uključila prije kojih dvadesetak godina to nije bilo tako. Bilo ih je niti 10.

I sada kada bi mi netko pokazao, ne znam kakvo čudo – nastavila je – da ovaj studio HKR-a pretvorite u vrt, to bi bilo ništa prema onom čudu kojem sam ja svjedočila, a to je; što je dragi Bog u meni napravio, što je napravio s mojom dušom i kakva je to nutarnja promjena. To je – ja mislim – najveće čudo, poručila je gostujući u emisiji ‘Zašto vjerujem’.

Baš nedavno je čula i prekrasno tumačenje evanđeoskog izvještaja o pretvorbi vode u vino na svadbi u Kani galilejskoj. Jedan je svećenik u propovijedi, naime, rekao: To je najveće čudo. Kamene posude; to smo mi. Ne vidi se što se događa unutra. Ne vidi se što se događa u nama, a događa se velika promjena, rekla je te se u tom kontekstu i ovoga prisjetila:

Dosta je teško bilo u banci, u tom okruženju, pokazivati svoju vjeru. Moraš poštovati ono što je ili pisano ili nepisano pravilo u jednoj takvoj instituciji. Dakle, nije bilo govora o vjeri jer je to bilo – kako se izrazila – nešto ‘za po doma’.

„Ono što sam mogla učiniti to sam ipak učinila. Svako jutro sam išla na svetu misu. Pomolila se za taj dan i za sve svoje djelatnike i za sve u druge u banci. Koliko je to donijelo ploda, ne zna.

Ono što se ipak dogodilo da kad je krenula proučavati sv. Tereziju Avilsku, nekako je istovremeno krenula u PBZ-u na puno seminara. „Zaista su bili krasni i brinuli o nama direktorima da prođemo sve moguće seminare. Prvi je bio o vođenju projekata i onda je u meni sinulo da bih mogla napisati ‘kako je Terezija Avilska vodila projekt’; na koncu osnivanje samostana.”

Koliko ih je osnovala i način na koji ih je vodila. Prepoznala je nakon seminara da to isto rade i oni u banci te „kako smo crtali faze i načine projekata ja sam nacrtala i uvidjela da sve faze koje sam ja učila tada, za vođenje projekata, sve isto je radila i Terezija Avilska”.

„Osim jedne stvari, ona se oslanjala na dragoga Boga. To je jedina faza koja nije bila rečena i koju nismo pronašli u seminarima za vođenje projekata”, kaže HKM-ova goša koja se podsjetila da je prošla i puno tečajeva komunikacije te može reći da nekakvih 10 % od toga možeš usvojiti i promijeniti svoj način komunikacije s kolegama, međutim 90 % kao da se zaboravi.

I tu je krenula proučavati sv. Tereziju; način na koji je ona razgovarala s ljudima. Otkrila je u konačnici da je svetica izvrsna učiteljica komunikacije. Tu se u razgovoru za HKM dotakla najdražeg doživljaja u svojoj bankarskoj karijeri; s o. Darijom Tokićem držala je seminar za klauzurne časne sestre karmelićanke pod nazivom „Sveta Terezija Avilska – učiteljica komunikacije” u Karmelu u Breznici i to za sestre iz svih samostana.

To je bilo jedno prekrasno druženje i doživljaj, opisala nam je. „Dobila sam dozvolu od biskupa da mogu ući u klauzuru i tada smo posebno bili radosni jer su bile tri grane Karmela zajedno na istom mjestu.

O tome nam je provincijalna priorica Karmelskog svjetovnog reda puno detaljnije progovorila u emisiji – poslušajte na ovome linku čitavu snimku – pa i o tome ima li pravo obući redovničku odjeću, a vraćajući se, pak, u razgovoru na seminar o komunikaciji za bankare, zaključila je:

Nakon tri, četiri dana učenja o komunikaciji – s Terezijom Avilskom – tek tada sam mogla nešto primijeniti i na poslu. To je bio pravi seminar jer svetičina komunikacija nije iz učenja ‘kako govoriti’, ‘kojom rečenicom se prvo obratiti’, nego njezina komunikacija proizlazi ‘iz nutarnjeg stava’.

Dugogodišnja suradnica o. Vjenceslava Miheteca

„Znači, moj nutarnji stav, kako ga mijenjam i kako ga formiram, on će govoriti o tome kako ću ja komunicirati s drugima”, rekla nam je, među ostalim, Teodora Živković koja i članove Franjevačkog svjetovnog reda danas slično poučava. U mirovini svakako ne miruje jer, također, kao v.d. provincijalne priorice KSR-a priprema njegovo konačno utemeljenje u ovoj 2019. godini za što je i dobila mandat od karmelićana.

U emisiji je još otkrila: Što joj je u životu učinila jedna posuđena knjiga o nepoznatoj svetici? Kakva je bila suradnica pokojnome o. Vjenceslavu Mihetecu kroz gotovo 30-tak godina? Može li se živjeti s Bogom kao što je živjela Terezija Avilska? Kakvi su bili Božići u obitelji gdje je tata bio komunist te koje prednosti imaju klauzurne redovnice i što to pronalazi u Bibliji?

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja