Budi dio naše mreže

Zašto nam je važno koji svećenik slavi misu?

Nacionalni duhovni asistent OFS-a i područni duhovni asistent za zagrebačko područje fra Mate Bašić promišlja o ulozi svećenika, misnoj, odnosno Kristovoj žrtvi. Je li važno tko je predvoditelj misnoga slavlja? Razumijemo li koga i što svećenik predstavlja? Promišljanje fra Mate prenosimo u cijelosti.

/ bg

Problem današnjeg neshvaćanja otajstva euharistije je i činjenica što ni mi svećenici nekada ne razumijemo da u euharistiji i uopće sakramentima, mi uprisutnjujemo Krista. Tako, kada u misi svećenik izriče: “Molite braćo, da moja i vaša žrtva . . .” ta “moja žrtva” označuje Kristovu žrtvu, gdje “moja” nije ona koja pripada nekom fra, don, vlč., mons. ili samom papi Franji, već ponazočuje Isusovu kalvarijsku žrtvu, pa tako, po službeničkom svećeništvu “moja žrtva”, a u nazočnosti Krista, pred Kristom, uime Kristovo, označuje izraz koji pripada samom Kristu.

Dakle, “moja žrtva”, nije kruh i vino na oltaru, već sama Kristova kalvarijska žrtva, dok “vaša žrtva” označuje prinos kruha i vina na oltaru. Tome je tako jer svećenik u misi postaje sam Krist, ujedno i svećenik i sama Žrtva. Kad bismo i mi svećenici to shvatili, ne bismo se trudili imenom i prezimenom svidjeti ljudima, već bismo željeli živom vjerom koračati kalvarijskom žrtvom, moleći, da bude ugodna Bogu Ocu Svemogućemu, a ne ljudskim emocijama, priznanjima ili pohvalama. To potvrđuje i Darovna molitva obrasca mise “Svećenik za samoga sebe” kojom svećenik moli: “Svemogući Bože, primi ove darove, i pogledaj Krista, koji je ujedno i svećenik i žrtva”. Dakle, sve čini Krist koji je u misi svećenik i žrtva, pa tako svima daje na blagovanje svoje vlastito Tijelo i Krv. Stoga, kada svećenik dijeli Pričest, to ne čini on već sam Krist, koristeći glas svećenika i ruke svećenika, drugima daje svoje vlastito Tijelo. Krist tada, pred svakim od nas stoji i pružajući sama sebe, svakome od nas govori: Tijelo Kristovo.

Fra Mate Bašić

Fra Mate Bašić  je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Živi i radi u samostanu i crkvi sv. Franje Asiškog na Kaptolu u Zagrebu. Doktorand je na doktorskom studiju iz sustavne dogmatske i biblijske teologije na KBF-u u Zagrebu. Nacionalni je duhovni asistent OFS-a i područni duhovni asistent za zagrebačko područje. Voditelj je Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije. U samostanu je duhovnik i ispovjednik, kateheta za mlade i odrasle. Vodi i nekoliko skupina mladića kroz devedesetodnevni program za muškarce EXITUS.

 

Ključne riječi:
fra mate bašić misa Svećenik

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja