Budi dio naše mreže

Danonoćno čitanje Svetog pisma od korica do korica u Velikoj Gorici odvija se već 21 godinu, a na njihov poticaj je u Crkvi uveden blagdan Nedjelje Božje riječi. Pogledajte kako su zaključili ovogodišnje bdijenje!

/ ps/IKA

Neprekidno danonoćno čitanje Svetog pisma, tijekom kojeg je Biblija pročitana od korica do korica, trajalo je pet dana. Čitanje Biblije odvijalo se uz zapaljenu svijeću, a sudjelovali su vjernici iz župe Navještenja i drugih velikogoričkih župa. Bdijenje je zaključeno 27. veljače zahvalnim euharistijskim slavljem, koju je predslavio mons. Ivan Miklenić.

“Na kraju dvadeset jednogodišnjeg Biblijskog bdjenja zahvaljujemo Gospodinu za njegovu riječ, predanu i zapisanu u Svetome pismu. Nikada ne smijemo zaboraviti da je to sam Bog, naš stvoritelj i apsolutni gospodar, progovorio nama ljudima. Bogatstvo Božje riječi je neiscrpno te ga nikada ni jedan čovjek ne može u potpunosti dokučiti. Stoga je bitno da Božju riječ razumije i ispravno tumači Crkva Kristova što nam jamči da nećemo upasti u kakvo subjektivno krivo tumačenje. Zajedničko čitanje cjelovite Biblije dragocjen je način oživljavanja Božje riječi i omogućavanje da ona odjekuje u našim ušima i srcima. Stoga će plodove biblijskog bdijenja osim samih sudionika-čitača i slušatelja osjetiti i mnoge obitelji i čitava župna zajednica ovdje u Velikoj Gorici.

Ako je nama ovdje okupljenima u našem životu Bog na prvome mjestu onda za nas ništa ne može biti važnije od Božje riječi.

Božja riječ, kako nam je objavljeno, jednom posijana ne može ostati bez ploda. Božja riječ zapisana je nadahnućem i snagom Duh Svetoga i da bi bila prihvaćena u ljudskim srcima potreban je dar Duha Svetoga. Vjerujemo da je dar Duha Svetoga i ideja o biblijskom bdijenju, pa se možemo nadati da se Duh Sveti brine i da Božju riječ ispravno razumijemo, prihvatimo i po njoj mognemo živjeti. Danas se svakom čovjeku nudi i nameće bezbroj ideja i bezbroj životnih putova, a nama bi trebala biti najvažnija baš Božja riječ. Ako je nama ovdje okupljenima u našem životu Bog na prvome mjestu onda za nas ništa ne može biti važnije od Božje riječi”, poručio mons. Miklenić.

Završeno XXI. Biblijsko bdijenje u župi navještenja BDM u Velikoj Gorici

Ovogodišnje, kao i dosadašnja Biblijska bdijenja, imalo je za cilj, ne samo da se Biblija pročita, već je to bio korizmeni poticaj da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

Riječ je Božja putem Biblijskog bdijenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine.

U župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdijenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Premda se nadahnuće javilo laicima, zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Riječ je Božja putem Biblijskog bdijenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje. God. 2020. u sveopćoj smo Crkvi po prvi put slavili novi blagdan Nedjelju Božje Riječi.

Završeno XXI. Biblijsko bdijenje u župi navještenja BDM u Velikoj Gorici

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja