Budi dio naše mreže

U knjizi Biblijsko bdjenje koja se u Rimu 2008. godine dijelila sudionicima sinode o Božjoj riječi u životu i poslanju Crkve, zabilježene su sljedeće riječi: "Župa Navještenja BDM iz Velike Gorice predlaže uvođenje blagdana Božje riječi kako bi se na poseban način istaknula u životu Crkve početkom trećeg milenija."

/ fe

Jubilarno XX. Biblijsko bdjenje bila je tema emisije Aktualno u utorak na Hrvatskome katoličkom radiju. O posebnosti danonoćnog čitanja Biblije u župi navještenja Blažene Djevice Marije u Velikog Gorici govorili su župnik velečasni Norbert Ivan Koprivec te župljanin i član Biblijske zajednice Jura Suša.

Čitanje koje traje pet punih dana počinje na Čistu srijedu – Pepelnicu nakon večernje mise u 18.30 sati. Svaka večernja misa bit će i svojevrsna duhovna obnova.

“Biblijsko bdjenje je duhovna obnova u cjelini, svake godine! Počinje s korizmom i priprema je za Uskrs. Prilika je to da se Božja riječ časti, naviješta, sluša i da se po Božjoj riječi živi”, naglasio je vlč. Koprivec.

S danonoćnim čitanjem Biblije počelo se 2001. godine. Jura Suša jedan je od organizatora koji prate projekt od njegovog početka. Prvi susreti bili su spontani i bez pomisli da će se ta priča razviti te s vremenom proširiti i izvan granica Velike Gorice.

“Mi smo se sastajali kao prijatelji”, prisjetio se Suša prvih poticaja Duha Svetoga koji su s vremenom urodili plodovima o kakvim župljani nisu niti sanjali. Rekao je kako je nadahnut čitanjem ranokršćanskog spisa Didaché – najstarijeg kršćanskog katekizma.

“U tom spisu predlaže se da se kršćani uz nedjelju sastaju još jedan dan u tjednu. Tako su se počela sastajati i tri prijatelja kako bi zajedno čitali Sveto Pismo, razgovarali o tekstovima i stvarima koje su nas se dojmile, i kako to primijeniti u životu”, posvjedočio je Suša te dodao kako su se prvo sastajali svaki tjedan, pa 50 dana zaredom i na kraju su susreti organizirani na razini župe.

Gosti su istaknuli da čitaći na sebi imaju šal kao znak da su u službi čašćenja Božje riječi. Svima koji sudjeluju u projektu predlažu da se ispovjede prije čitanja kako bi bili neopterećeni, dok mala djeca dolaze u pratnji roditelja. Svima koji su zainteresirani za sudjelovanje ponuđen je upis na listu tijekom organizacije. Sve nadziru redari – članovi Biblijske zajednice koji paze na red, disciplinu, dostojanstvo sakralnog prostora i uz to popunjavaju sate u kojima možda netko ne dođe.

“Otprilike 200 čitača je potrebno da bi se Biblija pročitala u pet dana i noći. Uvijek su prisutni i oni ljudi koji možda imaju strah od javnog nastupa, kao i drugi slušatelji koji dolaze tijekom tih pet dana. Crkva je otvorena za sve ljude kako bi slušali i razmišljali o Božjoj riječi. Vjernici se odazivaju, a dobrodošli su i vjernici drugih župa koji dolaze na naša misna slavlja”, kazao je župnik.

Vlč. Koprivec je ukazao i na cilj Biblijskog bdijenja rekavši da je to dublja komunikacija s Bogom koja bi onda trebala postati dio naše svakodnevice. Bdijenja su kroz godine urodila mnogim plodovima.

“Plodovi su dojmovi koje čitamo nakon Biblijskog bdijenja. Drago mi je da niti jedan čitač ne ostaje ravnodušan nakon sudjelovanja. Veliki plod je i Biblijska zajednica koja je osnovana nakon prvog bdjenja, a rado spominjemo i činjenicu da se tijekom 20 godina prodalo mnogo Biblija”, rekao je Suša.

Biblijsko bdjenje održano u Rimu 2008. godine čitanjem Svetog Pisma započeo je papa Benedikt XVI. Čitanje se odvijalo na talijanskoj televiziji RAI, a bio je to uvod u sinodu o Božjoj riječi u životu i poslanju Crkve. Tom prigodom snimljen je o hrvatskom iskustvu neprekidnog čitanja Svetog Pisma i dokumentarni film Biblijsko bdjenje. Ove smo godine po prvi put slavili Nedjelju Božje riječi. U nastavku pročitajte što donose retci knjige Biblijsko bdjenje koja je uz film podijeljena sudionicima sinode o Božjoj Riječi u životu i poslanju Crkve.

Župa Navještenja BDM iz Velike Gorice predlaže uvođenje blagdana Božje riječi kako bi se na poseban način istaknula u životu Crkve početkom trećeg milenija

Danas se Biblijsko bdjenje odvija i izvan granica grada Zagreba (Pula, Omiš, Okučani, Karlovac, Sesvete, Tomislavgrad, Bizovac, Našice, Split…) te izvan granica Republike Hrvatske. Svi su pozvani na Agape nakon večernje mise u subotu prvog korizmenog tjedna kako bi podijelili spoznaje koje su primili tijekom čitanja ili slušanja Svetog Pisma.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja