Budi dio naše mreže

Papa Franjo predsjedat će konzistorijem 1. srpnja, a očekuje se da će na tom događaju s kardinalima objaviti datum kanonizacije budućih svetaca, među kojima je i mladi Talijan Carlo Acutis.

/ mdj

“Obični” javni konzistorij bit će održan u 9 sati u dvorani Vatikanskog konzistorija, stoji u priopćenju. Očekuje se da će Papa objaviti datume – na latinskom, prema tradiciji – budućih kanonizacija, koje bi se mogle dogoditi sljedeće jeseni, donosi Aleteia.

Osobito se željno iščekuje proglašenje svetim talijanskog laika Carla Acutisa (1991.-2006.). Podsjetimo, Papa je 23. svibnja ovlastio Dikasterij za kauze svetaca da prizna čudo po njegovu zagovoru.

Tko još “čeka” na proglašenje svetim?

  • Vlč. Giuseppe Allamano (1851.-1926.), osnivač misionara Consolata, također je na popisu. Papa Franjo potpisao je dekret kojim se priznaje drugo čudo pripisano zagovoru čovjeka kojega je 1990. blaženim proglasio Ivan Pavao II.
  • Jedanaest sirijskih mučenika, koje je 1926. godine Pio XI. proglasio blaženima: ovih osam španjolskih i austrijskih franjevaca i trojica maronita laika ubijeni su 9. i 10. srpnja 1860. u Damasku tijekom pobune protiv kršćanskog stanovništva Libanona i Sirije. Ubijeni su jer su se odbili odreći svoje vjere i prijeći na islam, kako su tražili njihovi napadači.
  • Kanadska redovnica Marie-Léonie Paradis, utemeljiteljica Malih sestara Svete Obitelji
  • Elena Guerra, poznata kao Apostol Duha Svetoga

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja