Budi dio naše mreže

Ključna riječ: kanonizacija

Vlč. Tomislav Hačko: Postupak beatifikacije kardinala Kuharića počeo je prije 12 godina i još traje

Na današnji dan, prije točno 22 godine, uoči svog 83. rođendana preminuo je kardinal Franjo Kuharić. Iako je o samostalnoj Hrvatskoj sanjao, u njoj je živio tek nešto više od desetljeća svog života. Kardinal ljubavi i dobrote ostao je duboko urezan u sjećanja brojnih vjernika, no posebno se snažno dojmio jednog dječaka koji je, još od vrtićke dobi, pomno slušao njegove propovijedi te je kasnije i sam krenuo putem vjere. Pogled na kardinala Kuharića kroz oči jednog djeteta neispričana je priča, koju je za Večernji list ispričao velečasni Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

Svjedočanstvo fra Augustina Kordića o proglašenju svetim Nikole Tavelića

U Šibenskoj biskupiji 14. studenog 2019. godine otvorena je godina svetog Nikole Tavelića prigodom obilježavanja pedeset godina od svečeve kanonizacije. Tim povodom donosimo svjedočanstvo fra Augustina Kordića, sudionika kanonizacije u Rimu. ''Okupilo se 18 do 20 000 ljudi. Napokon smo mi Hrvati dobili svoga sveca! Dakle, postali smo zreli kršćani katolici. Bili smo ponosni, radosni i Bogu zahvalni za to'', s ponosom naglašava fra Augustin.

Proces kanonizacije nekad i danas

Prije koji dan proslavili smo svetkovinu Svih svetih kojom Katolička crkva slavi sve koji su postigli vječni život s Bogom na nebu. Katolička crkva formalno priznaje tisuće i tisuće svetaca. No, kako točno Crkva može nekoga proglasiti svecem na nebu? Nije iznenađujuće da se proces razvijao i usavršavao kroz stoljeća, počevši od najranijih dana kršćanstva do danas. 

TKO PJEVA O STEPINCU, DVOSTRUKO ZA KANONIZACIJU MOLI Blaženi Alojzije Stepinac kao glazbena ikona

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac nije samo uzor i oslonac u odnosu prema Bogu, vjeri i naciji, on je uzor i u mnogim područjima umjetnosti. Stepinčev su karakter pokušali na svoj način dočarati mnogi kipari, slikari, povjesničari, književnici, pjesnici, ali i glazbenici. Teško je i u svjetskim razmjerima naći da se nekoga blaženika toliko slavi glazbom kao što hrvatska glazba i glazbenici slave djelo bl. Stepinca. Ako onaj tko pjeva dvostruko moli, gotovo bi se moglo reći da je i zbroj više desetaka uglazbljenih pjesama o bl. Stepincu velika glazbena molitva i za njegovu kanonizaciju.

Započeo proces kanonizacije argentinskog časnika

Vojni ordinarij i predsjednik Biskupske delegacije za kauze svetaca u Argentini, Santiago Olivera, najavio je početak procesa kanonizacije Argentina del Valle Larraburea, pukovnika vojske kojeg su 1975. godine mučili i ubili marksistički pobunjenici.

Čudo zbog kojeg je Faustina Kowalska proglašena svetom

Prije četrdeset i dvije godine tročlana obitelj iz Massachusettsa spakirala je kofere i uputila se u Poljsku tražeći čudo. Bob i Maureen Digan, zajedno sa svojim 8-godišnjim sinom Bobbyjem, stigli su 23. ožujka 1981. na grob sestre Faustine Kowalske koji se nalazi u Svetištu Božjeg Milosrđa u blizini Krakova.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja