Budi dio naše mreže

Bl. Alojzije Stepinac imao je dvije posebne ljubavi - Svetište Majke Božje Bistričke i Karmel. Uoči Stepinčeve beatifikacije u Mariji Bistrici počeo je rasti Samostan bosonogih karmelićanki. Danas zajednica od 19 sestara slavi 25 godina svojega služenja Crkvi u tihoj molitvi podno bistričke kalvarije.

/ Tanja Maleš i Matija Đudarić

U prigodi jubileja samostana i Stepinčeve beatifikacije bistričke karmelićanke su HKR-u otvorile vrata i dopustile susret s medijem želeći tako i putem našeg radija poslati poruku zahvalnosti i ohrabrenja. S prioricom samostana s. Gabrijelom od Otkupiteljeve Ljubavi razgovarala je Tanja Maleš.

“Sve naše sestre štuju bl. Alojzija Stepinca i on im puno im znači. Imam dojam da se danas naglašava njegovo mučeništvo, a premalo njegove kreposti”, nadodala je.

Karmel u Mariji Bistrici

“Uspinjala sam se prema nebu”

Bl. Alojzije, znajući da će preuzeti nadbiskupiju poželio je imati molitvenu potporu. Razmišljao je o klarisama, ali saznavši da na austrijskom području djeluju karmelićanke, među kojima su 4 Hrvatice, odlučio se za njih.

3. listopad 1998. godine bio je poseban za cijeli hrvatski narod, a tako i za s. Gabrijelu osobno.

Sve naše sestre štuju bl. Alojzija Stepinca i on im puno im znači. Imam dojam da se danas naglašava njegovo mučeništvo, a premalo njegove kreposti.

„Bile smo sretne i uzbuđene, došle smo u nedovršeni samostan, a pridružile su nam se i druge sestre karmelićanke. Ujutro smo otišli do crkve na otvorenom i prisustvovali na beatifikaciji bl. Alojzija Stepinca. Njegova beatifikacija za mene je najljepši trenutak u životu. Poseban mi je trenutak kada me Papa pričestio, imala sam osjećaj kao da idem prema nebu.”

Karmelićanke žive u klauzuri. Klauzura odgovara zahtjevu biti s Gospodinom dan i noć. Ona je znak da se u njoj živi isključivo za Boga i da se Njemu ništa ne pretpostavlja. Slobodno odabran život u klauzuri označava radikalnu izvanjsku odijeljenost radi unutarnje odijeljenosti i slobode. Iako sesre karmelićanke ne napuštaju Karmel kad prijeđu samostanski prag, dopušteno im je to kad se trebaju susresti se sa Svetim Ocem. Upravo je s. Gabrijela imala priliku vidjeti papu Ivana Pavla II.

Beatifikacija Alojzija Stepinca za mene je najljepši trenutak u životu. Poseban mi je trenutak kada me Papa pričestio, imala sam osjećaj kao da idem prema nebu.

S. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi

Tijek gradnje samostana

Prema riječima s. Gabrijele za HKR, za vrijeme prvog pohoda papa Ivana Pavla II. Hrvatskoj, upravo on je blagoslovio u Zagrebu 11. rujna 1994. kamen temeljac za njihov samostan.

“Iste godine kardinal Franjo Kuharić pokreće izgradnju samostana. Na prvu godišnjicu Papinog pohoda 11. rujna 1995. postavljen je taj kamen temeljac te je blagoslovljeno gradilište. Nadalje, 25. rujna 1998. sestre karmelićanke doselile su u još nedovršeni samostan iz Karmela u Brezovici uoči pohoda Ivana Pavla II. u Mariju Bistricu povodom beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca. Bile smo sretne i uzbuđene. Na jutro beatifikacije bile smo u crkvi na otvorenom. Bio je to velik događaj za nas jer je Karmel posvećen Majci Božjoj Bistričkoj i Alojziju Stepincu”, istaknula je s. Gabrijela.

Tanja Maleš i s. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi

Svjedočeći o tome kako su tekle priprave za izgradnju samostana, s. Gabrijela podijelila je i jednu zanimljivost.

„Prije početka rata, zajednica u Brezovici morala je odustati od osnivanja samostana u Sarajevu. Tada je bilo 37 sestara i bile smo primorane razmišljati o novoj lokaciji jer nije bilo prostora za nove članice. Predložili su nam Konavle i Bač u Vojvodini, ali taj prijedlog nije prošao.”

No, i prije nego je počeo rat, promišljalo se o izgradnji samostana na Mariji Bistrici. Naime, sestre iz Kloštra Ivanića 1980. predložile su izgradnju novog samostana u Mariji Bistrici, ali tadašnje političke prilike im to nisu omogućile. „Imajući na umu i taj povijesni detalj, pomoćni biskup zagrebački Marko Culej je nakon vizitacije u dogovoru s kardinalom Kuharićem predložio ovo mjesto.”

15. prosinca 1993. godine sestre iz Brezovice prihvatile su ponudu za osnutak Karmela u Mariji Bistrici. Do ostvarivanja ove realizacije proteklo je 5 godina i nastojalo se da se njegovo osnivanje upriliči blagoslovom pape Ivana Pavla II. Budući da je bio krhka zdravlja, to nije bilo izvedivo.”

Sestra Gabrijela prisjetila se tih dana kišne jeseni ističući kako je baš 25. rujna, kada su doselile bilo lijepo vrijeme. „Želja za našom prisustnošću u Bistrici bila je veća od svih neprilika koje su se događale”, istaknula je.

Karmel u Mariji Bistrici

Karmel u Mariji Bistrici

Želja za našom prisutnošću u Bistrici bila je veća od svih neprilika koje su se događale.

Kip bl. kardinala Alojzija Stepinca

U samostanu u Mariji Bistrici od početnih devet sestara, danas ondje živi 19 sestara karmelićanki.

“Bilo bi nas 21, ali dvije sestre otišle su kao ispomoć u Karmel u Sarajevo. Od 19 sestara je sa 16 doživotnim zavjetima, imamo jednu juniorku, novakinju i postulanticu. Za ulazak se pripremaju još dvije djevojke koje su i službeno kandidatkinje”, naglasila je s. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi.

Svjedočanstvo poziva

„Bog mi je dao vedrinu i radost, odrasla sam u većoj obitelji. Odrastala sam u vrijeme kada se kardinalovo ime nije smjelo spominjati. Susjedna župa bila je ona u Krašiću. Sjećam se da je baka preko brda išla posljednji puta vidjeti Stepinca na njegovom odru. Uvijek sam tražila istinu, a 5 godina sam razmišljala o svom pozivu. U molitvi sam otkrila koje je moje zvanje i koji kontemplativni red je za mene.

S. Gabrijela prisjetila se svog ulaska u samostan, ali i izbora imena. „Kada sam ulazila u Karmel, nije se biralo ime. Tada su bile dvije sestre – Mihaela i Rafaela, i trebala im je Gabrijela”, našalila se. „Ipak, to promatram kao djelo Providnosti, jer je na mene utjecala časna sestra koja mi je puno značila, a zvala se Gabrijela.”

s. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi

“40 godina živim u Karmelu. Kada bih trebala ponovno izabrati, ponovno bih izabrala Karmel.”

Budući da je u trenutku oblačenja habita bila proglašena Godina otkupljenja, tako se odlučila i za ime –  s. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi.

Predanje u Providnost

Kako je istaknula s. Gabrijela, žive od Božje providnosti, a pomažu im prijatelji samostana i dobrotvori. Također, izrađuju razne ručne radove.

“Zadnjih godina opskrbljujemo knjižare Verbuma i Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu i Mariji Bistrici krsnima haljinicama, svijećama i slikama. Jedna sestra primjerice crta razne označivače. To je jedan od načina kako zarađujemo za život. Za redoviti život imamo dovoljno.”

Zanimljivo, župa sv. Vida iz Vidovca zavjetovala se da će svake godine poklanjati zimnicu, a i sve druge potrepštine.

Osim dobročinitelja, sestre žive i od vlastitog rada.

40 godina živim u Karmelu. Kada bih trebala ponovno izabrati, ponovno bih izabrala Karmel.

„Zadnjih godina opskrbljujemo Verbum i Kršćansku sadašnjost krsnim haljinama, svijećama, slikama, rukotvorine, krunice, označivače… to je jedan dio. S time ne pokrivaju sve, ali za redoviti život imaju.”

Kapela u Karmelu

„Radimo u vrtu, oko cvijeća, imamo i sestru koja kosi. Naša kuharica ima 83 godine”, nadodala je.

„Sv. Terezija željela je da molimo i radimo. Taj red ima smisla. Nekada se govorilo da je Karmel strogi red. Zahtjevan je, ali ne i strog. Sestre koje dolaze imaju svoj hod jer je život ovdje vrlo dinamičan. Taj, naš način života, je nešto najnormalnije –  ovo je moja obitelj i tu dajem sve od sebe.”

Naša sugovornica je istaknula kako su za 25 godina postojanja Karmela u Mariji Bistrici sestre daruju darak “U Njegovoj prisutnosti”. “Riječ o ilustriranoj knjižici. Premda je brojem stranica skromna, a sadržajem mala, ljepotom ilustracije te dubinom i snagom riječi je velika i moćna. Crteže je izradila naša novakinja, a prikazuje jedan dan u Karmelu”, istaknula je.

Nekada se govorilo da je Karmel strogi red. Zahtjevan je, ali ne i strog. Sestre koje dolaze imaju svoj hod jer je život ovdje vrlo dinamičan. Taj, naš način života, je nešto najnormalnije –  ovo je moja obitelj i tu dajem sve od sebe.

“Naše sestre sviraju nekoliko instrumenata, od orgulja, violončela, pa i harmonike. U Karmelu ima puno humora”, istaknula je

Srebrni jubilej Karmela bit će proslavljen u ponedjeljak, 25. rujna, a misu u 11 sati predvodi zagrebački nadbiskup Dražen Kulteša.

 

U Karmelu ima puno humora.

Poruka ohrabrenja

“Ove godine slavimo 150. godišnjicu rođenja Male Terezije. Ona je u svojoj pjesmi ‘Samo ovaj dan’  pokušala reći da želi živjeti ovaj dan. Tako bi i mi trebali živjeti, ne u strahu od budućnosti, već danas. Osjećam da ljudi gube nadu, ali ako je Bog na prvom mjestu, i ako predajemo sve u Božje ruke živimo u slobodi. Došle smo u nepoznato, nismo imali ni vrata ni prozora, ali nas je nosio žar i ljubav. Kada se djevojke odlučuju za samostan primjećujemo da živimo u vremenu koje je specifično. U srcu Crkve živimo ljubav i ne gledajmo poteškoće nego Boga koji je Ljubav.”

Podsjetimo, Karmel Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca smješten je s druge strane bistričke Kalvarije, u podnožju ispod 11. i 12. postaje Križnog puta.

Papa Ivan Pavao II. prilikom svog prvog dolaska u Hrvatsku blagoslovio je kamen temeljac za novi Karmel  Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca, 11. rujna 1994. Gradnja je započela te iste godine zahvaljujući kardinalu Franji Kuhariću.

Uoči drugog dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku i proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, 3.10.1998., devet sestara bosonogih karmelićanki preselilo se iz Karmela u Brezovici pokraj Zagreba u novosagrađeni Karmel u Mariji Bistrici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja