Budi dio naše mreže

Vlč. Petar Mlakar na Youtube kanalu "Pod smokvom" donosi misli, poticaje i pouke svetoga župnika Arškoga (Ivan Maria Vianney) o euharistiji ili pričesti.

/ im

Vlč. Petar Mlakar u prvome dijelu videa donosi  koji su učinci euharistije i što je euharistija, a u drugom dijelu što se događa s čovjekom nakon pričesti.

“Euharistija nas sjedinjuje s Isusom. Kad se čovjek pričesti duša se kreće kao u miomirisu ljubavi kao pčela u cvijetu. Onaj koji se pričesti izgubi se u Bogu kao kap vode u oceanu i više ne mogu da se rastanu. Osjećate da vam je duša očišćena i da se kupate u Božjoj ljubavi”, rekao je vlč Petar Mlakar pozivajući se na svetog župnika Arškog.

“Sveta pričest u nama umnožava vjeru, učvršćuje nadu, usavršuje ljubav i sve druge kreposti. Jedna sveta pričest dovoljna je da rasplamti dušu ljubavlju prema Bogu i navede ju da zanemari sve zamaljske prolaznosti. Sveta pričest je duši kao dah vjetra vatri koja je počela da gasne, ali u kojoj ima još mnogo žari. Pričest u nama budi novi žar. Pričest u nama kaže svetac u nama oživljuje vjeru, a istine naše vjere dublje prodiru u nas, bolje osjećamo veličinu grijeha i njegove opasnosti, misao na sud više nas plaši i jače osjećamo što znači Boga izgubiti. Primajući ga naše nakane postaju čišće i naša se ljubav sve više i više rasplamsava i oni koji se pričešćuju oblače se u kraljevsko odijelo Isusovo, oblače se u samoga Kralja. Po Isusovoj krivi u nama se osvjetljuje Kristova slika i postajemo nevjerojatno lijepi. Kad se duša njome često hrani njezina otmjenost nikada ne potamni. Duša koja se često pričešćuje postaje neiscrpno plodna i čovjek ju više ne prepoznaje. Isus kojeg primamo našu dušu posvećuje, uljepšava i čini da kreposti u nama rastu”, naglasio je.

“Eugaristija u nama slabi sklonost na zlo. Primjaući Isusa naš duh postaje jači, u borbi postajemo odlučniji, a otporniji u kušnjama i napastima. Sveta pričest u nama slabi sklonost prema grijehu i zlu. Euharistija je zalog vječnoga života i počelo slavnoga uskrsnuća. Blago osobama koje prime Isusa na smrtnom času, na posljednjem sudu Bog Otac vidi u njima svoga Sina i ne može ih osuditi na pakao. Isus Krist će uskrsnuti naše tijelo u što većoj slavi, ako ga budemo češće i dostojanstvenije primali. Ništa ne proljepšava naše tijelo za nebo kao sveta pričest”, zaključio je vlč. Petar Mlakar.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja