Budi dio naše mreže

Je li hrabrost u javnosti nositi habit i kolar? Što vanjske oznake posvećenih osoba znače svećeniku, a što vjernicima? Jesmo li se „utopili” u masi i modernizirali? Nije li nas možda sram nositi habit ili kolar na ulici, u tramvaju, u kafiću...? Pitanja su to o kojima se razgovaralo u emisiji HKR-a Argumenti urednika Branimira Gubića.

/ mb

Gvardijan franjevačkog samostana u Varaždinu fra Dragan Grizelj rekao je da se u svojem habitu najbolje osjeća te da je njegovo iskustvo da vjernici vole vidjeti redovnika u svojoj sredini. „Čak i na onim mjestima gdje sam mislio da bi moglo biti nekih provokacija nikada nisam doživio ništa loše, dapače doživio sam veliko poštovanje. To je pomoć mnogima kad vide da nas ima, da nisu sami, da se mi ne skrivamo i da se ne bojimo svoga identiteta. To što smo mi, to nije naše. Po našim sposobnostima, zasigurno, nitko od nas ne bi bio to što je, ali pozvao me Krist, Crkva mi je dala sakramente. Isus je rekao idite, idite propovijedajte i kolikogod puta se činimo nesposobnima i nesavršenima, Bog se i po nama takvima proslavlja”, kazao je fra Dragan Grizelj. Govoreći o habitu rekao je da neki habit ne nose zbog starosti, neki zbog komocije, a neki kažu da je to srednjovjekovno odijelo i da danas ono nema smisla.

„No, mi nismo ni svjesni koliko ljudima znači kada nas vide”, istaknuo je fra Dragan.

Milosrdna sestara sv. Križa i vjeroučiteljica Gita Klobučar istaknula je da je u njezinoj zajednici običaj da uvijek nose odijelo te da se ono u Hrvatskoj još uvijek dosta nosi.

Mislim da je to odijelo znak i da je važno vidjeti to redovničko odijelo, jer kao što svaki drugi znak šalje neku poruku i nosi u sebi neki sadržaj tako i naše redovničko odijelo šalje poruku da postoji nešto više od materijalnog i usmjerava prema Bogu, prema duhovnosti i prema Crkvi”.

Također je s. Gita Klobučar istaknula da je imala puno više dobrih, nego negativnih iskustava zbog redovničkog odijela.

Župnik Župe sv. Nikole u Varaždinu vlč. Stjepan Najman, rekao je da je kolar dio njegovog identiteta i da mu nikad nije problem nositi ga te da zbog njega nikada nije imao neugodnosti. „Kolar i redovnički habit su inverzne sakramentalnosti. Sama prisutnost govori, propovijedaš samom prisutnošću kao svećenik i kao redovnik, upućuješ na ono više i nebesko”, istaknuo je. Vlč. Neman je rekao je i da postoje situacije kada se ne nosi kolar, ako primjerice ide s mladima na klizanje, ako je pozvan na svadbu kao gost i sl.

U emisiji se također govorilo o vjernicima laicima: je li njima neugodno i srame li se prekrižiti na ulici ili javno moliti?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja