Budi dio naše mreže

U sklopu priprema za polaganje vječnih zavjeta, koje se kroz tri tjedna održavaju u župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, dvadeset i trojica bogoslova četiriju franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine posjetili su Slavonski Brod. Za emisiju „Aktualno” Hrvatskoga katoličkog radija posvjedočili su kako su osjetili redovnički poziv i odlučili se nasljedovati Krista po uzoru na sv. Franju Asiškog.

/ hk

Ove godine organizator priprema za polaganje vječnih zavjeta je Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda zajedno s povjerenikom fra Krunoslavom Kocijanom – odgojiteljem bogoslova te provincije. U Slavonski Brod došla su jedanaestorica bogoslova iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene, šestorica bogoslova iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, petorica iz Provincije sv. Ćirila i Metoda i jedan iz provincije Franjevaca trećoredaca glagoljaša.

Franjevački bogoslovi na pripremama za polaganje vječnih zavjeta / Foto: Facebook

Fra Antonio Gašić i fra Josip Andrić su iz Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosna Srebrena sa središtem u Sarajevu, koja trenutno ima 35 bogoslova, a njih 11 priprema se za vječne zavjete.

Fra Antnio Gašić / Foto: novicijat-bosnesrebrene.com

“Rođen sam i odrastao u župi Sivša u Bosni i Hercegovini koju vode oci franjevci i s njima sam provodio svoj dječački život i mladenaštvo. Kroz ministriranje, sviranje i pjevanje te kroz Franjevačku mladež, u određenom sam životnom razdoblju poželio biti kao oni. Bojao sam se i bježao od toga što Bog od mene traži. Nakon završene osnovne škole nisam se upisao u sjemenište jer sam još bio nezreo za takvu životnu odluku. Dobro mi je došlo razdoblje srednje škole kada sam se priključio Franjevačkoj mladeži gdje sam se temeljitije upoznao s likom i djelom sv. Franje. Upoznao sam se i s franjevačkim načinom života i u dubini svog srca osjetio da želim biti kao – nasljedovati Krista po primjeru sv. Franje Asiškog”, rekao je fra Antonio.

“U 27. godini sam ušao u samostan. Kao dijete sam se često igrao svećenika. No, taj poziv je došao prije deset godina kad sam došao u Bosnu gdje sam služio bolesnog djeda. Tako se nekako i poziv polako rađao”, istaknuo je fra Josip.

Bog je Onaj koji pomaže, ali i Onaj koji vodi.

Fra Mirko Mišković, jedini bogoslov iz Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, naglasio je kako su braća uspostavila lijepo zajedništvo u različitosti njihovih zajednica, ali i u temeljnoj sličnosti koja ih povezuje.

“Svi smo pozvani ostvariti svetost – to je temeljeni poziv. To možemo ostvariti i kroz bračni i kroz redovnički život. Osjetio sam da bih ja taj poziv na svetost mogu savršenije ostvariti u redovničkom životu i tako sam došao u samostan”, zaključio je fra Mirko.

Fra Mirko Mišković na polaganju privremenih zavjeta / Foto: KTA

Fra Marko Bandić i fra Antonio Primorac bogoslovi su Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Fra Marko je iz župe Ružići u Općini Grude. Njegovo zvanje prvo je redovničko zvanje nakon 50 godina.

Fra Marko Bandić / Foto: fra3.net

“Moj životni put bio je krivudav. Studirao sam Elektrotehniku u Splitu sa svojim bratom blizancem. Nikada sebe nisam vidio u svećeništvu, premda smo cijeli život služili u zajednici kroz sviranje, pjevanje i slavljenje svakodnevne mise. Tek sam na studiju vidio da sebe ne mogu ostvariti u tome već da je moj poziv redovništvo – život u zajedništvu. Nisam znao u kojem bi redu pristupio, a kako kod nas u Hercegovini djeluju franjevci, to je bio logičan slijed. Kada sam ušao u samostan, zaljubio sam se u život sv. Franje i Asiz. Vidim da talente koje mi je Bog dao najbolje mogu iskoristiti u redovništvu, a kasnije i u svećeništvu”, iskanuo je fra Marko.

 

Fra Antonio Primorac dolazi iz Humca, mjesta u Ljubuškome, iz župe Svetog Antuna Padovanskog.

Fra Antonio Primorac / Foto: fra3.net

“Nosim ime po sv. Anti, a i roditelji su me od djetinjstva odgajali u vjeri. Zajednički smo molili i odlazili na misu. Bio sam u Frami, a i često smo odlazili na hodočašća u Asiz. Kada sam završavao srednju školu, bježao sam od poziva. Otišao sam na studij Strojarstva u Mostar. No, nisam mogao ostati miran i uvidio sam da trebam učiniti taj korak vjere. Skočio sam i već sedam godina plivam u tome”, rekao je fra Antonio.

Fra Sniša Pucić, fra Vjeran Lazić i fra Mislav Lukačević bogoslovi su Franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda.

Fra Siniša Pucić / Foto: ofm.hr

 

“Ključni element u odabiru redovničkog poziva je iskustvo zajedništva kroz obitelj, ali i kroz upoznavanje iskustva življenja franjevaštva kroz Framu i Franjevački svjetovni red. Bez primjera braće i sestara koji su u radosti i jednostavnosti živjeli, ne bih tu bio. Radujem se što u ovoj ozbiljnijoj fazi života dolazim do toga prijelomnog trenutak gdje odlučujem doživotno slijediti Krista po primjeru sv. Franje”, naglasio je fra Siniša koji će ubrzo proslaviti i svoju mladu misu.

 

Fra Vjeran dolazi iz Vinkovaca. U sjemenište je otišao nakon završene osnovne škole kada je upoznao jednog franjevca te nakon što je iskusio zajedništvo u Franjevačkoj mladeži.

Fra Vjeran Lazić / Foto: ofm.hr

“Volim Slavoniju, uvijek se volim ovdje vratiti. Sviđa mi se ravnica – kada izađe iz grada gdje god pogledaš vidiš polje. Dane u Vukovaru sam doživio kao priliku da budem tu za ove ljude. Teško mi je prihvatiti činjenicu da su se mnogi moji prijatelji iselili i otišli pronaći bolji život negdje drugdje. To mi još više učvršćuje želju da budem redovnik franjevac i da budem na raspolaganju čovjeku do sebe. Zavolio sam sv. Franju jer je on u svakom čovjeku vidio brata, a svi mi zajedno imamo jednog brata koji je umro za nas na križu”, rekao je fra Vjeran.

Fra Mislav Lukačević / Foto: ofm.hr

 

Fra Mislav je istaknuo kako je zajedništvo poticaj koji učvršćuje poziv.

“To zajedništvo nas potiče naprijed, ali uvijek uz Božju pomoć. On je Onaj koji pomaže, ali i Onaj koji vodi”, zaključio je fra Mislav.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja