Budi dio naše mreže

Sveti Josip kao zaštitnik obitelji, Crkve i domovine i uslišanja po njegovom zagovoru bile su teme Argumenata HKR-a 19. ožujka. Tim su povodom u emisiji predstavljene dvije zajednice koje ga časte na poseban način – jedna iz Karlovca, a druga iz Varaždina, ali i projekt "Muževni budite".

/ Hrvoje Josip Bišćan

U emisiju se telefonom uključio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, podsjetivši na bogata događanja u Svetištu od subote do danas: “Svetkovina je danas, ali smo Josipovo, zbog opravdanih pastoralnih razloga, proslavili ove subote, kada je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio svečanu misu. Tom smo prigodom podijelili 4000 pričesti. To pak znači da je bilo barem 8000 hodočasnika iz svih krajeva Lijepe naše, ali i okolnih zemalja. Recimo i to da je Svetište i danas, od ranoga jutra, dupkom puno. Naime, nema onoga tko se ne bi mogao utjecati sv. Josipu. Na to nas je prije 500 godina upozorila i sv. Terezija Avilska, koja je rekla da se još nije čulo da se netko utjecao sv. Josipu i ostao neuslišan”, poručio je mons. Sente.

Ozdravljenje po zagovoru sv. Josipa

Koordinatorica Molitvenog vijenca Prečistog Srca Josipova u Nacionalnom svetištu sv. Josipa Irena Rački predstavila je i najnoviji slučaj ozdravljenja desetogodišnjeg dječaka po zagovoru sv. Josipa: “Mali Teo Josip od akutne limfoblastične leukemije obolio je 2021. godine, u vrijeme koronavirusa. Majka i on su većinu vremena provodili u bolnici u Klaićevoj. Prateći svetu misu iz Nacionalnog svetišta, poželio je da mu dođe mons. Sente i da se pomoli za njega kao Josipov svećenik. Mons. Sente je otišao k njemu, pomolio se i potom redovito prikazivao svete mise za Teovo ozdravljenje.”

Nakon godinu dana Teo je ozdravio, prošao je već tri kontrolna pregleda, a prije otprilike tjedan dana nalazi su pokazali da je potpuno ozdravio.

Molitveni vjenčići

Rački je predstavila i inicijativu Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova: “6000 molitelja svakodnevno moli na različite nakane. Od 2021. i Godine sv. Josipa krenuli smo u našoj župi, a 169 Vjenčića proširilo se širom Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Švicarske, Kanade, sve do Dubaija. Obavezno se mora uključiti 31 osoba, voditelj i duhovnik, a svakoga dana jedna osoba moli na nakane Vjenčića:

  1. za uspješan završetak školovanja djece i mladih,
  2. za pronalaženje radnog mjesta i pravednu plaču,
  3. za dar bračnog partnera i brak blagoslovljen ljubavlju i djecom,
  4. za duhovna zvanja u Domovini i odgovorno vršenje povjerenih dužnosti u obitelji, zajednici i Domovini,
  5. za blagu i svetu smrt.

Katica Malović, Krunoslav Puškar, Irena Rački i Branimir Gubić

Varaždinska iskustva

Članica Molitvene zajednice sv. Josipa u svečevoj župi na varaždinskoj Banfici Katica Malović podsjetila je da se njihova župa za svetkovinu pripremala kroz devet srijeda: “Pripremali smo se duhovno, tako da su devetorica prekrasnih svećenika dolazili svake srijede i lomili Riječ te predvodili klanjanje Gospodinu. Svaki od njih ima također svoje svjedočanstvo o susretu sa svetim Josipom. Predivno je bilo vidjeti ljude, pa i iz okolnih župa, koji su u srijedu dolazili u našu crkvicu gdje su mogli napisati nakanu i postaviti je ispred kipa sv. Josipa. Velika je radost bila za nas župljane vidjeti da se mnogi u svojim potrebama i svojim nakanama dolaze utjecati upravo svetome Josipu”, zaključila je Malović.

Sveti Josip kao uzor muževima

Voditelj projekta ‘Muževni budite’ Krunoslav Puškar predstavio je spomenuti projekt koji, među ostalim, ističe kako je kriza muževnosti i očinstva sve vidljivija i izraženija. Kako je rekao, “sveti Josip je najveći svetac koji je hodao ovom zemljom. U današnjoj krizi muževnosti, zbilja se moramo zagledati u svece koji bi nam mogli pokazati pravu sliku očinstva. Netko je rekao da smo u dvadesetom stoljeću ‘ubili oca’ i, zbog raznih društvenih procesa, otac je jednostavno ‘skliznuo’ s našeg horizonta. Zbog toga danas imamo krizu muževnosti i očinstva.

Pravi muškarac je onaj koji moli, koji kleči i ponizno zagovara za svoj narod, svoju obitelj, onaj koji zna ‘zaorati’ u Sveto pismo i Katekizam Katoličke Crkve.

“Sinovi danas sve više odrastaju bez oca. Dakle, trebamo se ugledati u Boga Oca, a mislim da je najbolji duhovni otac u kojeg se možemo zagledati upravo sveti Josip. Ponajprije zbog načina na koji je on odgajao svoga sina, pravi je uzor za sve nas očeve”, naglasio je Puškar te zaključio da bi se javnoj molitvi krunice, za velike nakane Crkve i društva, na trgovima vjerojatno pridružio i sam sv. Josip.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja