Budi dio naše mreže

Blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula, kada se franjevci spominju obraćenja svetoga Franje koje se dogodilo 1208. u Porcijunkuli, postao je važnim trenutkom pomirbe za vjernike te prilika da poput svetoga Franje dožive Gospodinovo milosrđe. Vjernici na blagdan i uočnicu mogu za sebe ili za svoje pokojne dobiti potpuni oprost.

/ dt

Od 1216. pa sve do danas, vjernici koji od podne 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza posjete bilo koju franjevačku ili župnu crkvu, ispovjede se te sudjeluju na euharistiji i pričesti, izmole Vjerovanje, Oče naš i jednu molitvu po nakani Svetoga Oca, mogu za sebe ili za svoje pokojne dobiti potpuni oprost.

Upravo činjenicu da je potrebno ispovjediti se vjernici ponekad zaboravljaju. Fra Mate Bašić na društvenim je mrežama podsjetio da je jedan od uvjeta za dobiti potpuni oprost biti ispovijeđen.

“To podrazumijeva da ne treba biti ispovijeđen baš toga dana u točno određeni sat, već da osoba bude u stanju milosti. Stanje milosti podrazumijeva da, ako sam se neki dan ispovjedio, tada, ukoliko nisam počinio teži grijeh i iskreno sam se pokajao ne moram na Gospu od Anđela ili na sam prvi petak trčati na ispovijed bez grijeha. A iskreno pokajanje traži i promjenu nakon ispovijedi, jer je iskreno kajanje uvjet za valjanost ispovijedi, gdje je važno izvršiti čvrstu odluku da ću se popraviti, izrečenu u samom kajanju”, napisao je fra Mate Bašić.

Dodao je da isto vrijedi i za pobožnost prvih petaka gdje je bit te pobožnosti Euharistija, a ne toliko samo ispovijed zbog prvog petka. “Na žalost takvo shvaćanje različitih pobožnosti dovodi do krivog religijskog kulta i prakse u kojima sakramenti više sliče magiji nego li znaku Božje ljubavi prema nama. Pa dao Bog da svi zajedno sve više rastemo prema shvaćanju i življenju sakramenata”, naglasio je fra Mate.

Evo gdje se može dobiti potpuni oprost na blagdan Gospe od Anđela:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja