Budi dio naše mreže

Ključna riječ: porcijunkula

Porcijunkula je majka i glava Reda!

Gradnja sadašnje bazilike započela je 1569. upravo zbog toga što su fratri htjeli zaštititi malenu crkvicu koja kroz povijest vjerojatno ne bi ostala netaknuta. Sama crkvica se danas nalazi unutar velike trobrodne bazilike. Odiše jednostavnošću i poniznošću svetoga Franje. Unutrašnjost bazilike ukrašena je djelima brojnih poznatih autora iz različitih vremenskih razdoblja.

PORCIJUNKULA Biskup Rogić: "Otvorimo oči za Božje darove u prirodi koja nas okružuje"

"Ovo je danas na Visovcu naša Porcijunkula u kojoj se treba dogoditi obraćenje, susret s Bogom i Božjom milosti, otvaranje očiju za Božju ljubav prema čovjeku – od ljepote Božjih darova u prirodi koja nas okružuje do onog najuzvišenijeg Božjeg dara koji smo primili u Sinu Božjemu", rekao je u propovijedi povodom blagdana Gospe od Anđela na otočiću Visovcu šibenski biskup Tomislav Rogić.

FOTO Mladi na Cresu poručili: "Nitko nije toliko svet da bi ostao vani i nitko nije toliko grešan da ne bi mogao ući u crkvu"

Na drugom terminu Franjevačkog kampa na Cresu, mladi su povodom proslave blagdana Gospe od Anđela izveli evangelizacijski performans potaknuti riječima pape Franje kako Bog uvijek radosno prašta svaki grijeh. Uz predstavljanje grijeha koji nas udaljuju od Boga i uništavaju naše živote, dvojica mladića predstavljali su Isusa, koji uvijek prašta sve grijehe, i sv. Franju, koji je izmolio potpuni oprost.

Što je potpuni oprost i kako ga dobiti?

Blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula, kada se franjevci spominju obraćenja svetoga Franje koje se dogodilo 1208. u Porcijunkuli, postao je važnim trenutkom pomirbe za vjernike te prilika da poput svetoga Franje dožive Gospodinovo milosrđe. Vjernici na blagdan i uočnicu mogu za sebe ili za svoje pokojne dobiti potpuni oprost.

PORCIJUNKULA Mladi u petak izvode evangelizacijski performans

Mladi koji sudjeluju na drugom terminu Franjevačkog kampa za mlade u kući susreta Placido Corteze, samostana sv. Frane franjevaca konventualaca na otoku Cresu, u petak navečer, pod duhovnim vodstvom fra Stjepana Brčine, izvest će evangelizacijski performans ispred crkve.

PORCIJUNKULA Evo gdje možete dobiti potpuni oprost

"Sve vas želim poslati u raj", rekao je sveti Franjo Asiški vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. te objavio kako je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, pokaju se i ispovjede.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja