Budi dio naše mreže

Produbljivanje zajedništva i znanja o hrvatskim svecima ciljevi su održane Vjeronaučne olimpijade

Pobjednici ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade, koju organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Nacionalnom katehetskim uredom Hrvatske biskupske konferencije i Malim koncilom, gostovali su u HKR-ovoj emisiji "Aktualno" u petak. Prvo mjesto za srednjoškolce osvojila je ekipa Gimnazije Velika Gorica iz Velike Gorice, a za osnovnoškolce ekipa OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške.

/ Marija Pandžić

U emisiji su gostovali tajnica Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije Anita Vranić, predstavnica ekipe Gimnazije Velika Gorica Marija Medarić s mentoricom Natašom Čurić te ekipa iz Nove Gradiške Nastja Lovrić, Domagoj Ivanišević, Mihael Božić i Edi Conjar s mentoricom Andrijanom Petrović.

Pobjednici Vjeronaučne olimpijade gostovali na HKR-u

Ovogodišnja Vjeronaučna olimpijada održana je pod nazivom “Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“ od srijede, 3. travnja do petka, 5. travnja u Osijeku i Đakovu. Kako je istaknula mentorica ekipe Gimnazije Velika Gorica Nataša Čurić, kroz zadanu temu imali i učenici i mentori imali su priliku upoznati hrvatske svece i blaženike te njihove životopise.

“Stvaranje prijateljstva je zapravo najveća vrijednost Vjeronaučne olimpijade koju svi nosimo sa sobom doma. Kroz to natjecanje gradimo zajedništvo jer upoznajemo druge ekipe koje dolaze iz cijele Hrvatske”, nadodala je Čurić.

Mentorica ekipe iz Nove Gradiše Andrijana Petrović istaknula je kako je bilo uzbudljivo pripremati se za Vjeronaučnu olimpijadu.

“Od trenutka dobivanja građe svakodnevno smo se pripremali. Prvo su se iskristalizirali pobjednici na školskoj razini pa smo dobili četvero učenika koji se nisu poznavali, a koji su sudjelovali na Vjeronaučnoj olimpijadi. Oni su se međusobno povezali, a za motivaciju su zaslužni roditelji jer su ih poticali na dodatan rad”, poručila je Petrović.

Tajnica Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije Anita Vranić ekskluzivno je otkrila i temu za iduću “Vjeronaučnu olimpijadu”.

“Na zamolbu sestara milosrdnica koje u 2020. godini slave svoj veliki jubilej, 175 godina od dolaska sestara u Hrvatsku te u dogovoru s Državnim povjerenstvom za provedbu natjecanja iz vjeronauka u Hrvatskoj tema za sljedeću školsku godinu nosi naziv: Sveti Vinko Paulski apostol milosrdne ljubavi (Vinkovska karizma u Hrvatskoj)”, naglasila je.

Vranić je podsjetila na povijest Vjeronaučne olimpijade. Tako je prva Vjeronaučna olimpijada bila u organizaciji Maloga koncila i održana je u školskoj godini 1972/73.

“Bilo je to okupljanje vjeroučenika u molitvi, igri i natjecanju u vjeronaučnom znanju. U godinama kad komunizam ne dopušta vjeronauk u školama, ‘Vjeronaučna olimpijada’ bila je okupljanje isključivo na razini župnih zajednica. S ulaskom vjeronauka u škole, 1991., godine, u nadolazećem desetljeću ‘Makova vjeronaučna olimpijada’ doživjela je iskorak u sve većoj suradnji s Katehetskim uredima, a u natjecanje se uz župne ekipe uključuje i sve više školskih.

‘Makova vjeronaučna olimpijada’ izrasta u državno školsko natjecanje iz vjeronauka u osnovnim školama u školskoj godini 1999/2000., tj. u godini kad je Katolička crkva slavila Godinu Velikog jubileja. Tada postaje zajedničko djelo Makova uredništva, Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje tadašnje Agencije za školstvo. Srednjoškolci su svoju ‘Vjeronaučnu olimpijadu’ tj. državno natjecanje iz vjeronauka dobili 2004. godine”, istaknula je tajnica Nacionalnog katehetskog ureda HBK. 

Od 2006. godine Hrvatska biskupska konferencija preko Nacionalnog katehetskog ureda za pobjednike Vjeronaučne olimpijade organizira nagradno putovanje. Ove godine putuju u Rim od 8. do 12. srpnja.

“Hrvatski biskupi dali su poseban pečat natjecanjima iz vjeronauka odlučivši nagraditi najbolje ekipe na državnom natjecanju kako osnovnih tako i srednjih škola putovanjem. Nagrađene su prve tri mjesta u osnovnim školama i prva tri mjesta u srednjim školama. Učenicima i njihovim mentorima pridružuju se i članovi Državnoga povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka.

U ovih 13 godina kako pripremamo putovanja trudili smo se biti raznoliki te smo u toj raznolikosti u nekim godinama uspjeli povezati temu natjecanja s našim putovanjem i time produbiti stečeno znanje. Ove godine putujemo u Rim te smo svi jako uzbuđeni, a ondje nas čeka bogat program”, poručila je Anita Vranić. 

Ključne riječi:
Vjeronaučna olimpijada

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja