Budi dio naše mreže

Supružnici Josip i Inma, povodom 34. Mladifesta, posvjedočili su o važnosti oprosta u braku.

/ HKM

Nakon uvodnog pozdrava i molitve Duhu Svetom supružnici Josip i Inma svojim su slušateljima posvjedočili kako je jedna jednostavna molitva spasila njihov brak.

Istaknuli su kako je svrha njihova svjedočanstva slava Božja, a ne slava ljudska, a da bi se to postiglo ono u nama što je ljudsko mora umrijeti.

Posebno hodočašće

Josip Sušac dolazi iz Međugorja, a njegova supruga Inma rođena je u Madridu. Na nagovor svojih roditelja Inma je došla u Međugorje na Mladifest. Odrasla je u katoličkoj obitelji, no tada još nije imala osoban susret s Isusom. Stigla je u Međugorje uvjerena da je ono laž te je cijelo hodočašće provela u baru ispijajući piva, a konobar koji joj je donosio piva bio je njen sadašnji muž Josip.

Na tom hodočašću, prisjeća se Inma, jedino što je učinila bila je ispovijed. Veliki dar koji je tada u Međugorju zadobila bio je dar oprosta. Nakon tog dana život se nastavio – Josip i Inma su se vjenčali i dobili troje djece. Ističe kako ih je oprost uvijek pratio te je to najljepša poruka koja ulijeva najviše nade – njihov život se promijenio kada su se otvorili milosti oprosta i djelovanju Duha Svetoga u njihovu životu.

Stigla je u Međugorje uvjerena da je ono laž te je cijelo hodočašće provela u baru ispijajući piva, a konobar koji joj je donosio piva bio je njen sadašnji muž Josip.

Bračna kriza

Josip je istaknuo kako je to djelovanje Duha započelo njihovom najvećom bračnom krizom u vremenu pandemije. Zbog okolnosti koje su nastupile, zajedničku molitvu su istisnuli iz svog života. Međusobno su se udaljili. U želji da prebrode krizu koja je nastupila počeli su raditi sa katoličkim psihologom koji im je priopćio da oni imaju problem duhovne naravi. Na njegovu preporuku, Josip je razgovarao s jednim karizmatskim svećenikom.

Ističe kako ih je oprost uvijek pratio te je to najljepša poruka koja ulijeva najviše nade – njihov život se promijenio kada su se otvorili milosti oprosta i djelovanju Duha Svetoga u njihovu životu.

Umjesto da razgovaraju o problemima između Josipa i Inme, on ga je poticao na molitvu Duhu Svetomu. Josip je posvjedočio: „On je počeo obnavljati sve ono što je bilo trulo u meni. Ono što sam ja želio popraviti, on je počeo popravljati na svoj način.” Josip je uz to svakodnevno molio i za milost da uspije oprostiti svojoj supruzi, jednako kao i da ona oprosti njemu. Molitva je uvijek bila praćena sakramentima ispovijedi i euharistije.

Usprkos početnom opiranju zajedničkoj molitvi, Inma je priznala: „Četrnaest dana nakon što je Josip molio za mene, nešto se u mojoj nutrini promijenilo. Imala sam gotovo fizičku potrebu da razgovaram s jednim karizmatskim svećenikom.” Zaključivši da nema što izgubiti, Inma je odlučila razgovarati s njime. On joj je rekao: „Tvoj brak po ljudsku nema rješenja, ali iz Duha Svetoga sve je moguće jer Bog uvijek može više.”

On je počeo obnavljati sve ono što je bilo trulo u meni. Ono što sam ja želio popraviti, on je počeo popravljati na svoj način.

Tako je i Inma počela moliti na istu nakanu kao i Josip. To je promijenilo njihov život zauvijek jer su napokon shvatili što je uistinu oprost. Stalno slušamo o oprostu, no znamo li uistinu što je? „Oprost je milost koja silazi s neba kao milost prihvaćanja Božje volje.” Inma je naglasila kako smo mi sposobni oprostiti jer je nama netko prije oprostio i od tuda proizlazi fundamentalna važnost ispovijedi.

Paradoksalno, Inma navodi početne riječi molitve koje glase: „Opraštam ti, Bože”. Naravno, ne radi se o oprostu Bogu u doslovnom smislu, već o tome da u trenutku kada je “Bogu oprostila”, priznala je sve ono za što ga je krivila, što mu je zamjerala i predbacivala.

Inma je naglasila kako smo mi sposobni oprostiti jer je nama netko prije oprostio i od tuda proizlazi fundamentalna važnost ispovijedi.

Nadalje molitva kaže kako je potrebno pomiriti se s bližnjim. Velika tajna oprosta koju su otkrili jest da oni sami ne mogu oprostiti. Zato su se otvorili Duhu Svetomu i rekli: „Ja želim, ali ti možeš!” „Gospodin je bio taj koji je to učinio i mi smo mu za to zahvalni. Potrebna nam je Njegova milost da oprostimo jer nismo mi oni koji opraštamo, nego Bog” naglasila je Inma.

Svjedočanstvo u cijelosti možete pogledati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja