Budi dio naše mreže

Ključna riječ: oprost

Mora li Kristov učenik baš uvijek opraštati?

"Obično se podrazumijeva da kršćanin mora, ili bar treba, uvijek oprostiti. Novozavjetni tekstovi na koje se pritom, u takvom shvaćanju, može pozivati doživljavaju se kao legalistička zapovijed ili kao teška moralna obveza", poručuje o. Dairo Tokić.

Zatvorenik napisao pismo svećeniku: "Misa je moj tjedni udah svježega zraka"

Osuđeni ubojica koji je u zatvoru već dvadeset godina napisao je anonimno pismo kapelanu koji jednom tjedno služi misu u zatvoru. "Ugodnu nedjelju želim ti, svećeniče: budući da sam neki dan u kapelici vidio da si umoran, napisao sam ove retke kako bih ti rekao da te volim". Njegovo anonimno pismo prenosimo u nastavku.

Opraštanje liječi

Bog je dobar! Uvijek, stalno! Isusova ljubav daleko premašuje sve što možemo zamisliti. Tijekom svojeg zemaljskog djelovanja Isus je uvijek učio opraštanju.

Tko ti šapuće u uho da ti nije oprošteno?

Toliko ljudi živi u ropstvu jer istinski ne vjeruju da ih je Isus oslobodio svojom smrću i uskrsnućem. Molim te, oprosti si što nisi savršen. Ne osuđuj sebe zbog prošlih pogrešaka jer te ni Isus ne osuđuje. On te ljubi unatoč tvojim prošlim grijesima i neuspjesima.

Oprostiti drugima znači dopustiti Bogu da njegovo milosrđe iscijeli naše rane

Kako vratiti nadu u bolje sutra u vrijeme smrtonosne pandemije i kako nakon gubitaka kojima svjedočimo smoći snage za novi početak bila je tema HRT-ove emisije "U svom filmu" u kojoj je urednica Tončica Čeljuska ugostila rektora Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, vlč. Domagoja Matoševića.

Rane uzrokovane mržnjom i nepravdom ne liječe se zlopamćenjem i osvetom, nego melemom oprosta!

"Isus nas poziva da uzajamno jedni drugima praštamo i da se kasnije ne sjećamo nanesene nepravde, odnosno da to sjećanje očistimo od sjećanja mržnje i osvete. Iskustvo pokazuje da se to može postići jedino molitvom. Zato nas Isus potiče da molimo za svoje neprijatelje, za one koji nas progone (Mt 5, 44). Molitvom ćemo slomiti silinu strasti, jer molitva će očistiti od svake gorčine sjećanje zla koje nam je učinjeno", poručuje fra Marijan Vugdelija, promišljajući o snazi oprosta.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja