Budi dio naše mreže

Ključna riječ: oprost

Rane uzrokovane mržnjom i nepravdom ne liječe se zlopamćenjem i osvetom, nego melemom oprosta!

"Isus nas poziva da uzajamno jedni drugima praštamo i da se kasnije ne sjećamo nanesene nepravde, odnosno da to sjećanje očistimo od sjećanja mržnje i osvete. Iskustvo pokazuje da se to može postići jedino molitvom. Zato nas Isus potiče da molimo za svoje neprijatelje, za one koji nas progone (Mt 5, 44). Molitvom ćemo slomiti silinu strasti, jer molitva će očistiti od svake gorčine sjećanje zla koje nam je učinjeno", poručuje fra Marijan Vugdelija, promišljajući o snazi oprosta.

Osam biblijskih citata o Božjem oprostu

"Pomirenje je Božji vrlo lijep posao. Naš Bog prašta svaki grijeh. Uvijek oprašta i stoga se veseli, a kada netko traži oprost On 'zaboravi' sve", rekao je papa Franjo u jednoj od svojih propovijedi iz 2015. na misnom slavlju u kapeli Doma sv. Marte .

Zaslužuju li zaista svi oprost? - Priča o vitezu kojeg je zaveo demon i biskupu koji mu nije mogao oprostiti

Djelo srednjovjekovnog pisca Waltera Mapa o mladom vitezu koji je skrenuo s pravog puta Eudi, demonu Olgu i biskupu koji je doveden do granica ljudskog oprosta, počna je priča o tome kako teški grijeh čovjeka ponekad može dovesti do tolikog zamjeranja onima koji griješe da ljudi više ne mogu i ne znaju oprostiti. Jedino čudesni svemoćni Bog zna svoju ljubav i oprost pružiti i najgorima ako se zaista pokaju.

Možemo li bez Boga oprostiti najdublje povrede srca?

Tada je iz jednog zavežljaja izvadio karton i reče svećeniku: "Evo, ovo je njihova slika." Svećenik pogleda sliku i ostade izvan sebe, suze mu navriješe na oči, i poviče kroz plač: "To su moj otac i moja majka." Prosjak je na to, kroz očajan plač, rekao: "Ja sam njihov ubojica. Osvetite, velečasni, njihovu smrt i ubijte me na mjestu, jer nisam više dostojan živjeti…"

Najviše boli lažna grižnja savjesti

Najteže boli lažna grižnja savjesti. Najviše boli pomisao da drugi o nama misle nešto negativno i zlo. Kako to izliječiti?

Kako se iskreno ispričati?

Nije uvijek lako opraštati, kao ni tražiti oprost. Međutim, iskrena isprika pomaže rastapati naša tvrda srca. Iako volimo primati iskrene isprike, koliko se mi sami znamo ispričati drugima?

Opraštajmo radi našeg mira u duši!

Razmišljamo: "Ako oprostimo bez zadrške, drugi će to iskoristiti. Ako oprostimo odmah, bez bilo kakve kazne, izgledat će da djelo počinitelja nije tako veliko i teško, neće ništa naučiti. Počinitelju treba pokazati da je pogriješio. Ako odmah oprostimo, to bi moglo biti i nepedagoški. Konačno, ne smijemo biti slabići koji će samo praštati, a drugi će profitirati. Treba koji puta pokazati malo hrabrosti i tvrdoće."

Snaga zagrljaja ljubavi

Francesco je nakon određenog vremena provedenog u našoj Zajednici otišao kući na nekoliko dana vidjeti kako se snalazi u svojoj obitelji. Taj odlazak kući nakon dijela prijeđenog puta naziva se “provjera” i važan je trenutak za mlade koji su došli u Zajednicu Cenacolo sa željom da započnu novi život i preporode se. To znači da moraju stvoriti i nove obiteljske odnose, koji su često ostavili duboke rane u srcima. Provjera služi upravo tome.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja