Budi dio naše mreže

Isus nas poziva da upoznamo Božje milosrđe, da se zagledamo u sliku koja, iako nastala nesavršenim potezima kista, otajstveno prikazuje savršenog Boga čije je ime Milosrđe. Upravo se ovim filmom, snimljenim u Godini Milosrđa, nastoji kroz širok spektar svjedoka koji su iz prve ruke pratili tijek kretanja slike prikazati otajstvo i teološko značenje svih njezinih detalja koji iznose na vidjelo sve ono što je do sada bilo nepoznato.

/ Tihana Semijalac

Izvorna slika Božjeg milosrđa – ona koju je 1934. godine u nazočnosti sv. Faustine Kowalske naslikao poljski slikar Eugeniusz Kazimierowski – bila je poticaj američkom redatelju Danielu DiSilvi za snimanje dokumentarnog filma o povijesti ovog remek-djela koje je kroz desetljeća bilo više puta premiještano, skrivano, prodavano, jednom otuđeno, da bi se na kraju vratilo u Vilnius, u današnje Svetište Božjeg milosrđa, mjesto u kojem je i nastalo.

Sv. Marija Faustina Kowalska, posrednica poruke o Božjem milosrđu, u svom Dnevniku je zapisala kako je ova slika središte nauka o Božjem milosrđu, tog „najvećeg Božjeg atributa”. Osim toga, ova je slika jedino umjetničko djelo koje je sam Gospodin zahtijevao da se načini, uz obećanje da će svojim milosrđem zaštiti od Božje srdžbe i pravde sve one koji je budu štovali. Također je sv. Faustini rekao da će „po ovoj slici dušama dijeliti mnoge milosti, stoga joj svaka duša treba imati pristup”. (Dn 570)

Isus nas, dakle, poziva da upoznamo Božje milosrđe, da se zagledamo u sliku koja, iako nastala nesavršenim potezima kista, otajstveno prikazuje savršenog Boga čije je ime Milosrđe. Upravo se ovim filmom, snimljenim u Godini Milosrđa, nastoji kroz širok spektar svjedoka koji su iz prve ruke pratili tijek kretanja slike prikazati otajstvo i teološko značenje svih njezinih detalja koji iznose na vidjelo sve ono što je do sada bilo nepoznato.

Podsjetimo kako je i cijela pobožnost Božjem milosrđu prošla težak put od sumnji, zabrane do ponovnog otkrivanja istine o poruci Božjeg milosrđa, za što je zaslužan tada krakovski nadbiskup Karol Wojtila, sv. Ivan Pavao II. koji je kao papa ustanovio svetkovinu Božjeg milosrđa te kanonizirao Mariju Faustinu Kowalsku.

Film u Hrvatskoj distribuira vlč. Željko Rakošec, svećenik Vojnog ordinarijata i policijski kapelan u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj koji je za HKM rekao kako dokumentarni film prvi put prati povijest izvorne slike Božjega milosrđa. „Govori o povijesti njenog nastanka, ‘nestanka’ i pronalaska, a sastoji se od šarolikog kolaža razgovora s povjesničarima, kardinalima, biskupima, redovnicima i umjetnicima”, tumači naš sugovornik te nastavlja: “Među svjedocima su kardinal Stanisław Dziwisz iz Krakova, kardinal Christoph Schönborn iz Beča, biskup Robert Barron iz Los Angelesa, nadbiskup Gintaras Grušas iz Vilniusa, nadbiskup Tadeusz Kondrusiewicz iz Minska i Mahilyowa, pomoćni biskup Henryk Ciereszko iz Białystoka (biograf bl. Michała Sopoćka), o. Leo Maasburg (duhovnik sv. Majke Terezije iz Kolkate), č. s. Dominika Steć (istraživačica o životu sv. Faustine), George Weigel (biograf sv. pape Ivana Pavla II.), dr. Irena Vaišvilaitė (veleposlanica Litve pri Svetoj Stolici), komičar Jim Gaffigan, glazbenik Harry Connick Jr.

Film je nastao u produkciji nakladničke kuće Springtime Productions, a prijevod filma na hrvatski potpisuje Jelena Vuković.

Dokumentarni film „Izvorna slika Božjega milosrđa” bit će u distribuciji za nekoliko dana, a možete ga naručiti elektroničkom poštom na adresi rakosec@gmail.com. Vlč. Rakošec naglašava kako se film neće prodavati, no preporučena donacija za podmirenje troškova iznosi 20 kn.

Trailer filma pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja