Budi dio naše mreže

U vremenu koje nam nameće sliku modernog muškarca lišenog svoje muškosti, muževnosti, duhovne jakosti i očinske uloge u društvu, donosimo vam primjer Poljske u kojoj se muška snaga očituje u molitvi. U srcu Varšave se, naime, već godinu dana na stotine muškaraca svake prve subote u mjesecu okuplja u molitvi krunice.

/ Tihana Semijalac

U Poljskoj je prije godinu dana nastala inicijativa koja svake prve subote u mjesecu okuplja muškarce u molitvi krunice kao naknadu za uvrede koje se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu. U subotu 6. travnja bila je prva godišnjica ovog okupljanja. Zapeli su sa svetom misom u katedrali Sv. Ivana Krstitelja, a nakon mise i odlaska u Krakowskie Przedmieście, jednu od najpoznatijih varšavskih ulica okruženu povijesnim palačama, crkvama i kurijama, izmolili su krunicu. Mjesto na kojem su se kroz povijest odvijale procesije kraljeva i herojske borbe pobunjenika, danas svjedoči poslušnosti najsvetijoj volji Kraljice Neba i Zemlje u duhovnoj borbi koja je zadatak poljskih muškaraca s krunicom u ruci.

Njihov duhovnik je salezijanac don Dominik Chmielewski koji ih vodi tijekom službe tog dana u euharistijskom slavlju i razmišljanjima pod kipom Gospe Passawske, Kraljice Poljske. Prve subote u travnju zahvalili su Bogu za sve ljude koji su do sada molili i za svećenike koji su ih vodili. Zauzimajući se za najsvetiju volju Majke Božje, pozivaju i druge muškarce da osobno sudjeluju u borbi za ovaj svijet, za spas duša od vječne smrti te da budu nadahnuće i primjer svim ljudima. Vjeruju da će na taj način ispuniti volju Nebeske Majke i moći dostojno stati pred svoje herojske očeve, svece Crkve i, iznad svega, Krista, koji nas vodi svome Ocu.

Kako saznajemo na njihovoj Facebook stranici, muške krunice proširile su se i po drugim gradovima Poljske. Moli se također u Łódźu i Świdniku, a uskoro im se pridružuju Krakov i Lublin. Najavljuju također da od svibnja krunica počinje i u Vilniusu, glavnom gradu Litve, gdje se, podsjetimo, nalazi izvorna slika Milosrdnog Isusa naslikanog prema viđenjima sv. Faustine Kowalske. Sjeme je, navode, posijano i u SAD-u te u Torontu u Kanadi, a želja im je da se ova iskra iz Poljske proširi po cijelom svijetu, kako bi Gospa osvojila sve više i više muških srdaca i okupila ih u molitvi kojom bi ispunili najsvetiju Božju volju.

Podsjetimo, i u Hrvatskoj u posljednje vrijeme svjedočimo vjerskim okupljanjima muškaraca kao što su konferencija Virtus te bratstvo Exitus, a sada imamo i poticaj Poljaka koji su se probudili na borbu za pobjedu Bezgrešnog Srca Marijina, za bolju budućnost Poljske, ali i za sve druge narode koji će častiti Nebesku Majku kao svoju kraljicu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja