Budi dio naše mreže

Posljednje subote ovoga mjeseca za svećenika će biti zaređeni Krešimir Babić, Petar Belina, Mate Cikoja, Domagoj Koružnjak, Antonio Kovačić, Patrik Paulić, Filip Šešek i Ivan Vujević, a više o mladomisniku Mati Cikoji možete doznati u nastavku.

/ md

Uoči svećeničkog ređenja predstavljena je osmorica đakona Zagrebačke nadbiskupije koji će, po rukama zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biti zaređeni za prezbitere u subotu 28. svibnja u crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Mate Cikoja dolazi iz župe Dobrog Pastira u Brestju, a uz oca Ivana i majku Branku njegovu obitelj čine dvije mlađe sestre Franka i Ana Veronika te mlađi brat Josip. Rođen je 14. kolovoza 1997. godine i njegovo je mladomisničko geslo “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!” (Mt 28, 20).

Kako ste se odlučili za svećenički poziv?

Već me u dječačkoj dobi privlačio svećenički poziv. Nekako je dolaskom u Zagreb taj osjećaj za poziv splasnuo, ali se ponovno javio tijekom priprave za krizmu jer sam tada počeo tražiti odgovore na pitanja o Bogu, Crkvi i ostvarenju svoga života. Tada sam naslućivao da me Gospodin poziva na svećenički poziv, a na početku srednje škole donio sam odluku da želim postati svećenik. Iako sam odmah nakon gimnazije otišao na Bogosloviju te sam uvijek osjećao da me Bog poziva u svećeništvo, razdoblje srednje škole nosilo je i trenutke previranja u kojima sam sumnjao u svoje zvanje te sam pred maturu ozbiljno razmišljao i o drugim životnim putovima.

Kao odlučujući trenutak odluke za svećenički poziv izdvojio bih jedne duhovne vježbe u kojima sam imao milost prepoznati da je Bog uvijek bio prisutan u mnogim događajima moga života (…)

Unatoč tome, svijest o pozivu me uvijek pratila i nije davala mira te sam pristupio u Bogosloviju. Kao odlučujući trenutak odluke za svećenički poziv izdvojio bih jedne duhovne vježbe u kojima sam imao milost prepoznati da je Bog uvijek bio prisutan u mnogim događajima moga života, posebno u trenutcima previranja, premda toga nisam uvijek bio svjestan. Promatrajući sva životna razdoblja prepoznao sam da me Gospodin poziva u svećeništvo, prepoznao sam da ću živeći svećenički poziv najviše ljubiti Boga i ljude, da ću tako živjeti ispunjeno.

Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?

Formaciju za svećeništvo opisao bih kao oblikovanje u kojem je potrebno dopustiti Bogu da „radi na kandidatu“ preko svega onoga što formacija sa sobom nosi. To oblikovanje kod mene kroz razvoj duhovnog života izgrađivao je studij teologije i dublje upoznavanje vjere, povezivanje i njegovanje prijateljstva s braćom bogoslovima, brojni susreti sa svećenicima i vjernicima, praćenje života svoje župe i življenje primljenih liturgijskih službi. Primjećujem da je u razdoblju formacije u Bogosloviji vrlo važna spremnost na suradnju s Bogom kroz sve aspekte koja formacija ima (ljudski, duhovni, teološki, pastoralni…). Ne mogu reći da sam uspio sve to postići u svojoj formaciji jer sam nešto mogao bolje usvojiti i iskoristiti, ali sam otvoren i za trajno oblikovanje.

Mate Cikoja / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?

Đakonski praktikum za mene je bio prekrasno i nezaboravno iskustvo! Biti đakon koji služi na župi u početku mi je predstavljalo drugačiji i novi način života koji je nastupio nakon Bogoslovije. Proveo sam ga na dvije predivne župe u kojima sam se imao priliku dosta toga naučiti te upoznati nove ljude i steći nove prijatelje. Osim upoznavanja s radom u župnom uredu i vođenjem župe, svladavanjem obreda sprovoda, krštenja i ženidbe, zahvalan sam što sam mogao upoznati kako izgleda rad s krizmanicima, prvopričesnicima i mladima iz perspektive voditelja tih skupina. Vjerujem da ću mnoga iskustva s đakonskog praktikuma dugo pamtiti te da će me nadahnjivati u budućem svećeničkom služenju.

Strepim od toga da zbog svojih slabosti ne prepoznam prilike i situacije u kojima trebam služiti te ih propustim.

Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?

Svoj svećenički život vidim kao priliku za služenje u Crkvi kroz življenje svoga poziva. Ne mogu istaknuti neki poseban dio svećeničke službe koji me posebno veseli jer se radujem svemu u čemu ću imati priliku živjeti svoje poslanje. Strepim od toga da zbog svojih slabosti ne prepoznam prilike i situacije u kojima trebam služiti te ih propustim.

Bog želi da živimo na način u kojem ćemo njega i ljude najviše ljubiti, želi da naš život bude radostan i ispunjen.

Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?

Prije svega ih želim ohrabriti jer sam iskusio da nas u trenutcima dvojbe Bog ne ostavlja same! Bog želi da živimo na način u kojem ćemo njega i ljude najviše ljubiti, želi da naš život bude radostan i ispunjen. Zato mislim da je važno da prije svega budu otvoreni prema Bogu kako bi mogli doista razlučiti u kojem će pozivu i načinu života najiskrenije živjeti takav život.

Vlč. Mate Cikoja slavit će svoju mladu misu 29. svibnja u 10:30 sati u Župi Dobroga Pastira u Brestju.

Mladoj misi prethodit će trodnevna duhovna priprava:

  • u četvrtak 26. svibnja, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, misno slavlje u 18:30 sati predvodi i propovijeda vlč. Marko Čolić, studentski kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i pastoralni pomoćnik u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu
  • u petak 27. svibnja svetu misu u 18:30 sati predvodi i propovijeda vlč. Filip Marić, upravitelj Župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom
  • u subotu, 28. svibnja svetu misu u 18.30 sati predvodi i propovijeda vlč. Ivan Filipčić, župnik Župe Krista Kralja, Zagreb-Trnje

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja