Budi dio naše mreže

"Bog te toliko ljubi da ti daje slobodu da ga možeš vječno odbiti. I zato, kako čitamo u Svetom Pismu, Isus Krist sve čini da se približi čovjeku i neprestano mu oprašta samo da bi se čovjek okrenuo prema njemu i prihvatio ga. Koliko god je to možda teško pojmiti Bog tebi daje slobodu. Obdareni smo slobodnom voljom u tolikoj mjeri, da Boga možemo čak i odbiti", poručio je don Damir Stojić.

/ md

Salezijanski svećenik i župnik Župe Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu, don Damir Stojić na svojim je društvenim mrežama objavio video u kojem je govorio o čovjekovoj slobodi i neizmjernoj Božjoj ljubavi prema čovjeku. Bog nije stvorio pakao, ali pakao zaista postoji i predstavlja mjesto vječne odvojenosti od Boga. Zašto postoji pakao i zašto čovjek može završiti u paklu, doznati možete u nastavku.

“Crkva i Biblija vrlo jasno tvrde da pakao postoji. Pakao je mjesto vječne kazne. Postavlja se pitanje zašto Bog ne uništi pakao ako je On svemoguć. Uništio bi sotonu i sve bi bilo bajno”, započeo je don Damir Stojić.

Postojanje pakla

“Prva činjenica koju temeljimo na riječi Isusa Krista jest postojanje pakla. Isus Krist o posljednjim je stvarima, odnosno o paklu mnogo govorio. ‘Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.’ (Mt 10,28) Biblija o paklu govori u slikama, a stvarnost pakla je puno gora od tih slika. Kada uzmem sve te slike zajedno, sve se može svesti na jednu činjenicu: pakao je vječna odvojenost od Boga”, ističe Stojić.

Savez je odnos između Boga i čovjeka.

“Kako bi opisala tu činjenicu Biblija koriste brojne slike – ognjeno jezero kao mjesto muka i jaukovanja. Ako je pakao mjesto vječne odvojenosti od Boga, dolazimo do srži razloga postojanja pakla.  Imamo odnos s Bogom, a Sveto Pismo čak rabi izraz savez. Savez je odnos između Boga i čovjeka. Od prvog čovjekovog pada vidimo kako Bog izlazi iz sebe i ide prema čovjeku tražeći odgovor da ga čovjek prihvaća u vjeri”, naglasio je.

“Bog se objavljuje i očekuje odgovor od čovjeka, a to se zove zapravo zove odnos. Ako je to tako, ako je to jedan odnos, njegova je glavna karakteristika sloboda. Koliko god to zvuči ludi, zbog toga pakao postoji. Upravo zbog toga što nas Bog toliko ljubi, a ta ljubav uključuje slobodu. Slobodu da možemo učiniti onu najradikalniju stvar, a to je okrenuti leđa Bogu i reći mu ne. Vječno i trajno okrenuti leđa Bogu i odbiti ga, znači biti odvojen od Njega, a to znači pakao”, istaknuo je Stojić.

I zato, kako čitamo u Svetom Pismu, Isus Krist sve čini da se približi čovjeku i neprestano mu oprašta samo da bi se čovjek okrenuo prema njemu i prihvatio ga.

Sloboda odluke

“Bog te toliko ljubi da ti daje slobodu da ga možeš vječno odbiti. I zato, kako čitamo u Svetom Pismu, Isus Krist sve čini da se približi čovjeku i neprestano mu oprašta samo da bi se čovjek okrenuo prema njemu i prihvatio ga. Koliko god je to možda teško pojmiti Bog tebi daje slobodu. Obdareni smo slobodnom voljom u tolikoj mjeri, da Boga možemo čak i odbiti”, poručio je.

Na kraju vremena bit će dvije skupine ljudi. Bit će oni koji su rekli Bogu ‘budi volja tvoja’ i druga skupina kojoj će Bog reći ‘budi volja tvoja’.

Bog nije stvorio pakao

“Jako je važno naglasiti slijedeće: Bog nije stvorio pakao. To je nemoguće. Pakao je nastao padom prvih anđela”, naglasio je Stojić.

“Neki ljudi imaju neku sliku ili pojam kao da smo bezdušne lopte, koje Bog šutne ili u nebo ili u pakao. To nije tako. Veliki kršćanski pisac iz 20. stoljeća, C.S. Lewis napisao je jednu fantastičnu knjigz – ‘Velika rastava’ koja puno govori o paklu. Lewis piše: Na kraju vremena bit će dvije skupine ljudi. Bit će oni koji su rekli Bogu ‘budi volja tvoja’ i druga skupina kojoj će Bog reći ‘budi volja tvoja'”, ističe.

“C. S. Lewis htio je reći da imamo zaista veliku slobodu, da možemo trajno odbiti Boga. Božja je volja da budemo sjedinjeni s njim i da vječno boravimo u nebu. U suprotnosti mi Boga odbijamo i trajno boravimo bez njega, što znači biti odvojen od izvora života i biti trajno u paklu. Svjestan sam da je to teško čuti, ali i to je radosna vijest – da nas Bog toliko ljubi, da nam je dao slobodu da ga odbijemo”, naglasio je.

“Vratite se Bogu i birajte Boga. Dovoljno je samo malo odškrinuti vrata i rijeka milosrđa preuzet će te. Bogu reci da, Bogu reci: ‘Budi volja tvoja'”, zaključio je don Damir Stojić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja