Budi dio naše mreže

Ako vas je zanimalo kako se nekoga proglašava svetim, donosimo vam proces kanonizacije u pet točaka.

/ ps

Katolička Crkva vjeruje kako svatko (tko je u raju), može biti svetac. Bilo to da se radi o svećeniku, samcu, časnoj sestri itd., Crkva potiče da svi traže svetost.

Zašto onda Katolička Crkva ističe neke ljude kao svece? Ponekad znamo nespretno izjaviti kako Crkva nekoga čini svecem, no Crkva nema tu moć, već ona smo priznaje nekoga tko se nalazi u raju. Uz to, Crkva traži ljude čiji su životi vrijedni oponašanja do mjere da bi trebali biti primjer čitavoj Crkvi.

Dakle, kako izgleda proces proglašavanja svetaca? Focus Catholic je to objasnio u pet koraka.

  1. Najprije lokalni biskup istražuje život osobe sakupljajući informacija na temelju svjedoka i bilo kojih pisanih tekstova koje je osoba možda napisala. Ako biskup pronađe nešto vrijedno otvaranja kauze šalje te podatke vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca.
  2. Kongregacija za kauze svetaca prihvaća ili odbija otvaranje kauze. Ako odluči otvoriti kauzu i pokrenuti vlastito istraživanje osoba se naziva “slugom Božjim.”
  3. Ako Kongregacija prihvati kandidata, može izjaviti kako je ta osoba živjela kreposnim životom. To nije isto kao što je izjaviti da je netko u raju, već da se osoba trudila živjeti svetost za vrijeme života na zemlji. Ako je to slučaj, osobu se može nazvati “časnim slugom Božjim” (eng. Venerable).
  4. Kako bi se priznalo da je osoba u raju, potrebno je čudo po zagovoru te osobe. To uglavnom bude ozdravljenje nekoga. Ozdravljenje mora biti iznenadan, trajan i potpun, a istovremeno znanstveno neobjašnjivo. Najprije grupa nezavisnih liječnika provjerava je li zaista riječ o znanstveno neobjašnjivoj pojavi, tj. o čudu, a zatim osobu odobrava teološka komisija. Posljednje odobrenje daje Papa. Ako je sve potvrđeno, osoba dobiva naziv “blaženika.”
    * Osim broja pripisanih čuda, razlika između blaženika i sveca je u razini štovanja. Inače je broj štovatelja za blaženika manji – najčešće ograničen na određenu grupu ljudi ili određenom području u svijetu, dok je štovanje svetaca na razini sveopće Crkve. 
  5. Kako bi netko bio proglašen “svecem”, potrebno je drugo čudo. Odobravanje drugog čuda prolazi isti proces kao i onaj prvi.

Ovaj je postupak općenit slijed proglašavanja svetaca, no svakako postoje iznimke i razne situacije koje mogu utjecati na proces.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja