Budi dio naše mreže

Ključna riječ: svetac

Petero djece svetaca koja nisu bila mučenici

Danas je blagdan fatimskih svetaca Jacinte i Franje Marta. Iako se na današnji dan slave oba sveca, on zapravo obilježava smrt 9-godišnje Jacinte, koja je umrla od posljedica epidemije španjolske gripe 1918. Iako su ova djeca pokazala nevjerojatnu vjeru i odanost Euharistiji do svoje smrti, ona su dio vrlo male skupine mladih svetaca u Katoličkoj Crkvi koji nisu bili mučenici za svoju vjeru.

Sveci nam pomažu promijeniti živote

"U trenucima u životu kada se osjećam najviše usamljeno, jednostavno čekam. Molim Boga za nebeskog prijatelja. I uvijek mi pošalje jednoga – kao što sam spomenula, onog sveca kojeg bih najmanje očekivala", piše u svjedočanstvu kojeg vam donosimo u nastavku.

Dvije vrste svetaca

Gledajući kalendar svetaca možemo vidjeti raznolikost u Katoličkoj crkvi, ali zapravo postoje samo dvije vrste svetaca: mučenici i ispovjednici.

Kojih dvanaest svetaca je najpopularnije prema tražilici Google?

Postoje na tisuće kanoniziranih svetaca u Katoličkoj Crkvi. Međutim, široj javnosti je poznata samo mala šačica njih. Ti "popularni" sveci općenito su oni koji su ostavili veliki utjecaj na zapadnu kulturu i društvo te koje je teško zanemariti, postavljajući duhovne, moralne i kulturne trendove koji i dalje oblikuju našu svakodnevicu na način na koji možda nismo nužno svjesni.

Kako se proglašavaju sveci?

Ako vas je zanimalo kako se nekoga proglašava svetim, donosimo vam proces kanonizacije u pet točaka.

Čuda i vizije sv. Franje Paolskog u umjetnosti

Sveti Franjo Paolski, talijanski pustinjak i osnivač Reda minima kojeg i danas zazivaju u zaštiti od vatre, kuge i neplodnosti, osobito je bio poznat zbog svog dara proroštva i uvida u ljudska srca. Upravo kroz umjetnost dočarana je moć bogatih vizija ovog skromnog sveca čiji pokretač je bilo milosrdno djelovanje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja