Budi dio naše mreže

Kako se pripremiti za Veliki tjedan kod kuće?

Sada, kada se korizma bliži kraju i nastupa najsvetiji tjedan u godini, počinjemo polako prihvaćati činjenicu da ćemo ju provesti također u našim domovima. Unatoč nešto drugačijem Velikom tjednu i dalje imamo priliku posvetiti se molitvi i razmatranju, a u tekstu vam donosimo i nekoliko kreativnih prijedloga kako to možete ostvariti.

/ ps

Ova korizma nije nalik ijednoj drugoj. Sve odluke koje smo donijeli na Pepelnicu nakon nekoliko tjedana su se potpuno promijenila. “Kao što su nam svakodnevni planovi uzdrmani, tako i naši korizmeni. Ušli smo u korizmenu pustinju koju nismo očekivali”, piše portal Blessed is She. 

Naše su molitve promijenile smjer. Post je odjednom uključio i nedostatak nedjeljne mise te smo na taj način doživjeli novu glad za Kristom. Postali smo kreativni u davanju milostinje, usredotočili smo se na naše ukućane i otkrivali kako možemo služiti na daljinu. Sada, kada se korizma bliži kraju i nastupa najsvetiji tjedan u godini, počinjemo polako prihvaćati činjenicu da ćemo ju provesti također u našim domovima.

Dobre su vijesti, međutim, da iako se nalazimo u neobičnoj situaciji, Veliki tjedan i dalje može biti jedan od tjedana gdje se najviše posvećujemo molitvi. U nastavku se nalazi nekoliko prijedloga kako se možete pripraviti za najsvetiji tjedan u godini.

Napravite raspored

Sada kada smo već proveli nekoliko tjedana u našim domovima, dani kao da se stapaju jedan u drugi. Bitno je odvojiti Veliki tjedan kako bismo ga doživjeli na poseban način. Napravite raspored za taj tjedan te uključite vrijeme za:

  • Molitvu
  • Čitanje Svetog pisma
  • Jednostavne obroke
  • Odmor i rekreacija, uključujući i izlazak iz kuće
  • Rad (primjerice veće zadatke pokušajte obaviti u ponedjeljak, utorak i srijedu, a samo nužne zadatke ostavite za Vazmeno trodnevlje)

Uz to, nastojite u vaš svakodnevni ritam uključiti prijenose misnih slavlja, pripremu posebnog molitvenog prostora te pokušajte “ući u tišinu”, smanjivanjem količine svjetovne glazbe, društvenih mreža i vijesti.

Za vrijeme Vazmenog trodnevlja

Veliki četvrtak 

Na veliki četvrtak prisjećamo se Isusova posljednje večere, kao i ustanovljenje euharistije i svetog reda. Na ovaj se dan inače u crkvama na simboličan način peru apostolima noge. Dok to u ovo vrijeme nije moguće, postoje i drugi načini kako se možete prisjetiti ovog Isusovog čina.

Razmišljajte i o načinima na koje možete provesti djela milosrđa u vaše živote, napose za vrijeme karantene.

Primjerice, ukoliko imate djecu, možete njima oprati noge. Prije nego što to učinite, zajedno pročitajte Ivanovo evanđelje, 13. poglavlje, 1 – 15. Možete među sobom podijeliti i osobno iskustvo o tome kada je netko vama služio i što vam je to značilo. Razmišljajte i o načinima na koje možete provesti djela milosrđa u vaše živote, napose za vrijeme karantene.

Ono što također obilježava Veliki četvrtak je Getsemanska ura, u kojoj ostajemo u tišini u razmatranju o njegovom boravku u Getsemanskom vrtu. To možemo učiniti i u našim domovima. Prisjetimo se Isusove samoće u ovome tjednu, napose prije muke. Ujedinite vašu samoću s njegovom u vrtu. Ako želite stvoriti posebnu atmosferu, možete ukoliko je lijepo vrijeme moliti vani, ili unijeti u molitveni prostor biljke koje posjedujete. Prije nego krenete u razmatranje, pročitajte Mt 26, 36 – 46, kako bi vas uvelo u promišljanje.

Veliki petak 

Ovog dana se prisjećamo Isusove smrti na križu. Na Veliki petak, prema propisima postite i ne mrsite. Nastojte biti u tišini od 12 do 15 sati. Oko 15 sati provodite vrijeme pred raspelom i pročitajte Iv 18: 1 – 19:42. Na riječi “Prignuše glavu i preda duh”, kleknite pred Raspetim Kristom.

Također možete moliti pobožnost križnoga puta. Vjerojatno će se i prenositi uživo iz raznih mjesta koje ćete moći pratiti.

Velika Subota 

Jeste li ikad primijetili kako nema puno napisano o Velikoj suboti? Jedino što možemo iščitati je kad Luka evanđelist piše “U subotu mirovahu po propisu” (Lk 23, 56).

Usred velike tuge i boli, usred kaosa, nesigurnosti i straha, Isusovi su prijatelji mirovali i čekali.

Život ovih dana se čini kao Velika subota, zar ne? Iščekujemo, jedva izdržavamo. Na trenutke, ne znamo što činiti. No ovdje nam dobar primjer pružaju Isusovi učenici. Usred velike tuge i boli, usred kaosa, nesigurnosti i straha, Isusovi su prijatelji mirovali i čekali. Mi smo pozvani učiniti isto.

Donosi pitanja koja imaš u svoju molitvu. Dok čekaš pored Isusovog groba, kako se osjećaš? Pogotovo nakon što primjećuješ sličnosti između te prve Velike subote i one današnje? Kako čuješ njegov miran, tihi glas koji ti šapuće o obećanjima koji sprema, o novome danu, novome stvaranju? Kao i apostol Ivan, pozovi Mariju u svoje srce i dom (Iv 19: 25 – 27).

Na ovaj dan se mirno i puni nade pripremamo za Uskrs. Možete bojati pisanice, napisati čestitke i poslati najmilijima, pa čak i napraviti večernju šetnju i kredom ispisati na pločnike poruke pune nade.

Slavonski Brod – Uskrsne pisanice iz Slavonije izradjene tehnikom bojanja pomocu voska, oslikavanja kistom i bojom, laganim grebanjem iglom ili nozicem i koncem ili vunom opletene pisanice.
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja