Budi dio naše mreže

Ključna riječ: uskrs

Uskrsna želja blaženog Pier Giorgia

Neposredno prije svog posljednjeg Uskrsa na zemlji, Pier Giorgio napisao je dugo pismo svom najboljem prijatelju, Marcu, i završio ga ovom prekrasnom željom: „Šaljem ti svoje najbolje želje, radije samo jednu, ali vjerujem da je to jedina želja koju pravi prijatelj može učiniti dragom prijatelju, a to je: Mir Gospodnji.

S. MATIJA PAČAR Uskrs nije kraj nego vrhunac života

"Jačajmo stoga naše iskustvo konkretne Božje prisutnosti u našim životima, preko ljudi koje nam Bog pošalje na naše životne putove i preko konkretnih događaja u kojima smo doživjeli da On aktivno djeluje u našem životu", piše s. Matija Pačar, školska sestra franjevka Krista Kralja Mostarske provincije.

FRA TOMISLAV PERVAN: "Uskrs daje smisao našemu životu, smisao postojanju Crkve"

"U Isusu se susreću Bog i čovjek, božanstvo i čovještvo, u njemu se nepomiješano, ali i nerazdvojno sjedinjuju. I on postaje otvorenim prostorom koji treba zahvatiti sve ljude. Isus Krist – Uskrsli jest naš zadani životni cilj. Nije on nikakav fantom, nikakva utvara ili pak duh, nego živi u novoj dimenziji, protežnici Duha koga šalje i svojima. S njim započinje sve, s njime svršava sve. Učenicima Isus nalaže: Vi ste tomu svjedoci. – To je i naše poslanje u suvremenom svijetu koje je otjeralo Boga iz svoje sredine: Biti svjedoci veće nade i budućnosti u Isusu Kristu i unositi u svijet „atomsku energiju“ ljubavi", piše fra Tomislav Pervan.

Ima li razlike između termina „Uskrs“ i „Vazam“?

"Dakle, crkvenoslavenski naziv Uskrs jest istoznačnica za starohrvatski termin Vazam, pa prvi ne znači „uzkrijes“ niti „krasnoće“ ili „rast, napredak“, niti drugi znači „uzeti meso“ ili hranu poslije posta, nego i jedan i drugi jesu prilagođeni prijevodi grčke riječi diabasis što na hebrejskome znači Pesaḥ ili Pasha, tj. u židovskoj tradiciji Prijelaz (makar ima i drugačijih tumačenja značenja riječi) iz ropstva u slobodu, a u kršćanskoj Prijelaz iz osude i smrti u oslobođenje i život."

Uskrs

Uskrs je najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim obilježavamo Isusovo uskrsnuće i njegovu pobjedu nad grijehom i smrću.

Fra Josip Vlašić: "Tvoj križ preobražava"

"Moja osnovna intencija je bila vidjeti da Kristov križ i rane mogu biti preobražene i jesu preobražene u pobjedu, te tako svaki moj križ i rane mogu biti preobražene. Po križu mi ulazimo u Uskrs", govori fra Josip Vlašić u videu kojem vam donosimo u nastavku.

Ako Krist nije uskrsnuo, vaša je vjera uzaludna!

Zbog svjedočanstva praznog groba i susreta uskrslog Isusa sa ženama, apostolima i učenicima te svetim Pavlom, Crkva je oduvijek vjerovala i propovijedala Isusovo uskrsnuće od mrtvih. To je trenutak koji je zauvijek promijenio ljudsku povijest.

Koliko ja svjedočim da je Krist moj Spasitelj?

Različiti smo. Ima onih koji najradije žive svojim mirnim životom od radnog mjesta do kućnih papuča, okruženi svojim najbližima. Drugi, naprotiv, rado izlaze iz svojih okvira pa onda uzimaju udjela u radu sindikata, ili u različitim udrugama i pokretima, a neki se bave politikom, što višom, to bolje.

1 2 3 5
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja