Budi dio naše mreže

Ključna riječ: uskrs

Uskrs se najprije slavio svake nedjelje, a od sredine II. stoljeća jedanput godišnje?

U dokumentima Drugog vatikanskog sabora ističe se kako „na temelju apostolske predaje, koja potječe od samoga dana Kristova uskrsnuća, Crkva slavi vazmeno otajstvo svakoga osmog dana, pa se on s pravom naziva danom Gospodnjim ili nedjeljom", a Uskrs se, prema dostupnim sigurnim svjedočanstvima počeo slaviti jednom godišnje od 2. stoljeća.

Što je zapravo Vazmena osmina?

Uskrsna osmina jedno je od manje poznatih liturgijskih slavlja u Katoličkoj Crkvi. Uključuje Uskrsnu nedjelju i sedam dana koji slijede, a vrhunac je slavlje Nedjelje Božjeg milosrđa (također poznata kao Druga uskrsna nedjelja).

Dan oslobođenja i pobjede

Evanđelje opisuje odsutnost koja zbunjuje učenike, pripremajući ih za Prisutnost koju njihova srca žele.

Što je za nas Uskrs, a što ne bi trebao biti?

"Svake se godine pitamo, možda i u moru nekršćanskih poruka: što je za nas Uskrs, a što ne bi trebao biti? Uskrs ne smije biti samo prilika za susret obitelji, ali on to svakako jest. Uskrs ne bi trebao biti prilika za bolje jelo, ali i hrana je važna. Uskrs ne može biti jedan od rijetkih dana u godini kada ću Župu počastiti svojom prisutnošću na svetoj misi, a prije toga se i ispovijedati, ali i to je silno važno. Uskrs je sve ovo, ali nikako samo jedna od tih pojava", poručuje fra Ivan Marija Lotar na društvenim mrežama.

Uskrs je stvaran događaj

"Vjera u preobraženo tijelo, oslobođeno spona prolaznosti i vremenitosti, ne bi trebala biti tek neka puka i površna nadogradnja na možda ionako već ugroženu ljudsku egzistenciju. Takva vjera i s njom povezana nada ne bi se mogle označiti kršćanskima. One su više nekakve površne i plutajuće ideje koje ne mogu bitno promijeniti čovjeka kad se nađe pred egzistencijalnom prijetnjom vlastitom postojanju", poručuje između ostalog u Vjesniku Đakovačko - osječke nadbiskupije svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Oliver Jurišić.

Tko nam je ukrao radost?

Ivan svoje evanđelje piše iz vjere u uskrslog. Da nije bilo ovog događaja, ne bi bilo napisano ni njegovo evanđelje. Ili bolje, da nije bilo uskrsnuća, ne bi bilo ni Novog zavjeta!

1 2 3 7
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja