Budi dio naše mreže

Poziv svakoga od nas uronjen je u vremeniti svijet, u određenu kulturu, vrijeme i prostor – vezan je uz određene potrebe. Dakle, moja ideja za život je provjerljiva u svakodnevnom životu, u kojem me Bog, dajući mi razne događaje, vodi prema svojoj volji. Bog ti je dao slobodu da usred nedaća slijediš Njegov put. On će te voditi! Ne boj se!

/ hk

Zvanje je, dakle, doslovno “Božji poziv”, poziv koji čujemo slušajući Božji glas u nama dok nam Bog govori kroz naša unutarnja i vanjska iskustva. Slušanje Božjeg poziva je interaktivni proces – dijalog – između Boga i nas, poručuju isusovci na mrežnoj stranici Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Upamti, poziv, koji god odabrao, se treba njegovati i razvijati, imajući na umu za Koga to činim i zbog Koga sve ostavljam i zbog Koga toliko žrtvujem, a ponekad i patim. Upravo ta patnja nam pokazuje koliko je važno promatrati naš stil života i u patnji se uvijek vraćati na mjesto gdje nas obasiplju suze i emocije. To mjesto je gdje se susrećemo s Bogom koji nas ljubi neizmjerno i koji želi da Mu se utječemo kako bi Mu bili što bliže.

On će te voditi! Ne boj se!

Mi preko ovog zemaljskog života želimo ući u tu Božju ljubav, zaroniti u Nju i ostati u Njoj. Tako da sve što činimo, neka bude na Njegovu proslavu, jer kada činimo od sebe, od svoga srca za to veće dobro, tj. za Njega, u tome smo pobjednici i u tome smo Kristovi.

Ovih pet kriterija mogu pomoći da razlučimo vlastiti poziv, radilo se to o svećeničkom/redovničkom pozivu ili o pozivu na brak. Svako od ovih poticajnih pitanja može ti pomoći u razlučivanju i traženju Božje volje za život.

1. Želje

Čovjek je željno biće. Želja u našem životu je ono što nas navodi na susret. Omogućuje nam da nadiđemo sami sebe, da nadiđemo svoju uskost. Želja je zapravo početak poziva, put za nasljedovanjem Isusa. Ako želiš znati tko si, doista se zapitaj što želiš. (Pretvorba je put od onoga što bih trebao do onoga što želim.)

– Što ja želim? Što bih želio raditi u svom životu? Što nadahnjuje moju strast, radost i naklonost? Bog stoji iza naših najdubljih želja (npr. sviđa li mi se ono što učim/studiram?)
– Za što patim u životu, što mi često nedostaje? Koji su moji snovi?

2. Predispozicije i talenti

Ako netko osjeća želju za odabirom određenog puta, trebao bi provjeriti ima li odgovarajuće predispozicije i sposobnosti (kvalitete, talente) za to. Na primjer, osoba koja nema glazbeni talent nije u mogućnosti postati profesionalni glazbenik.

– U čemu sam dobar? Koje su moje prednosti? Po čemu se posebno razlikujem od drugih?
– Što drugi kažu o mojim talentima? Za što me hvale? Što drugi ljudi cijene na meni?

3. Motivacije i intencije

Osoba koja želi odabrati put za svoj život treba pogledati svoje motivacije. Zašto želim odabrati ovaj put? Nitko nema 100 % čistu motivaciju. Otkrivanje istine o sebi možda nije lak postupak.

Svijest o onome što slijedim u svom životu ne samo da organizira mene i moj pristup svijetu, već mi omogućuje i predviđanje vode li me u određenom trenutku želja ili maskirni egoizam.

– Zašto toliko želim raditi ovu stvar?
– Kad razmišljam o datom putu, o čemu zapravo sanjam? Nije li najvažnija i moja slava?
– Nije li to bijeg? (npr. iz problema, iz prošlosti, iz svijeta itd.)

4. Stvarnost (činjenice, ono s čime se susrećem, što se događa u mom životu)

Poziv nije provedba prethodno planiranog vlastitog životnog projekta. Zapravo, put nije mentalna apstrakcija ili subjektivni, prolazni osjećaj. To je konkretan put, odgovor na postojeću stvarnost.

Poziv je uronjen u vremeniti svijet, u određenu kulturu, vrijeme i prostor (vezano je uz određene potrebe). Dakle, moja ideja za život je provjerljiva u svakodnevnom životu, u kojem me Bog, dajući mi razne događaje, vodi prema svojoj volji.

– Zar mi Bog ne želi otkriti svoju volju kroz događaje, ljude koje sam sreo, knjige, itd.?
– Ne pokazuju li mi specifične situacije u svakodnevnom životu moj način života?

5. Utjeha i mir (plodovi djelovanja Duha Svetoga u Gal 5, 22-23)

“Po plodovima ćete znati”. Božje djelovanje popraćeno je dubokim mirom u razumnom srcu. S druge strane, zli nas želi odvojiti od Boga, ražalostiti, učiniti robovima.

Naši voljeni često mogu biti prepreka u prepoznavanju naših poziva. “Žele nam dobro”, nameću svoju volju i sklonosti. Drugi pak mogu manipulirati našim životnim odabirima.

– Kako se osjećam kad razmišljam o određenom načinu života? Gdje imam dublje utjehe, mira, entuzijazma?
– Kakve osjećaje osjećam kad razmišljam o svom izboru? Gdje mi je utjeha?

Završna napomena! Bog ti je dao slobodu da usred nedaća slijediš Njegov put. Vodit će te! Ne boj se!

Razlučivanje i metodu pripremio je Ivan Marinković, SJ.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja