Budi dio naše mreže

Ključna riječ: isusovci

50. OBLJETNICA UBOJSTVA Izidor Bistrović, mladi isusovački novak i mučenik vjere

U vrijeme komunističkog totalitarizma u bivšoj državi brojni su svećenici i svećenički kandidati bili maltretirani i proganjani zbog svojih uvjerenja. Najveću žrtvu, svoj mladi život za vjernost svojoj pripadnosti Katoličkoj Crkvi i svom životnom izboru – želji i odluci da postane redovnik i svećenik u Družbi Isusovoj, podnio je Izidor Bistrović, isusovački novak, ubijen 3. prosinca 1969., dva dana uoči svoga 20. rođendana.

Po čemu ćemo pamtiti isusovca Vladimira Horvata?

Isusovac Vladimir Horvat ostavio je svojim pastoralnim, pedagoškim i znanstvenim djelovanjem toliko toga važnoga za Katoličku Crkvu, ali i za cjelokupnu hrvatsku povijest i kulturu. Objavio je na francuskom jeziku značajnu knjigu „Kardinal Stepinac – mučenik za ljudska prava“, dokazao da je Vuk Karadžić dobar dio svog rječnika prepisao od hrvatskih isusovaca, prokrijumčario je hrvatske zastave 1980. godine na dočeku Pape Ivana Pavla II. u Parizu, vodio je sprovodne obrede Brune Bušića, na sveučilištu Sorboni pomogao je osnutak Hrvatskih studija, bavio se istraživanjem suvremene hrvatske povijesti, osobito zločinima komunističkog režima.

Sv. Ignacije zapalio je vatru koja i danas gori!

Ignacije de Loyola s prijateljima je samo htio služiti Bogu i nešto činiti za Crkvu. Ali od 1540. godine njegovo djelo širi se svijetom i zahvaća milijune na svim kontinentima i u svim razinama društva. Povodom blagdana sv. Ignacija Lojolskog za razgovor smo zamolili p. Dalibora Renića, provincijala hrvatskih isusovaca.

"Svemir je u cijelosti Božje stvorenje"

Isusovac Robert Macke smatra da mu pozicija kustosa meteorita u Vatikanskom opservatoriju pomaže u ostvarenju gesla svetog Ignacija Loyolskog prema kojem treba "tražiti i naći Boga u svim stvarima".

Svetkovina Srca Isusova u (ne)nacionalnom svetištu Srca Isusova

"Mi vjernici imamo povjerenje u Boga da će ispuniti svoja obećanja. Jedno od najvećih obećanja Srca Isusova i najčešći razlog poradi kojeg vjernici obavljaju Veliku devetnicu spasa je milost u času smrti", istaknuo je za Hrvatsku katoličku mrežu isusovac pater Ivan Matić, župnik župe Srca Isusova u Zagrebu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja