Budi dio naše mreže

Ključna riječ: isusovci

Program "Manreza" – Želiš li dobiti odgovor na svoju čežnju?

Manreza je mjesto u Španjolskoj u kojem je sveti Ignacije na početku svog obraćeničkog života proživio intenzivne trenutke susreta s Bogom: od velikih kušnji do mističnih vizija. To iskustvo Manreze je temelj onoga što je kasnije zapisao u svojim "Duhovnim vježbama" i što ga je učinilo jednim od glavnih suvremenih učitelja duhovnog života. Slično iskustvo susreta s Bogom, Centar za duhovnost Ignacije kroz program ''Manreza'' želi ponuditi svima onima koji žele dobiti odgovor na svoju čežnju.

P. Tomislav Rukavina: Za mladića koji razmišlja o duhovnom pozivu najvažnije je da voli Isusa!

"Imao sam klice i prije nego sam bio kršten. Svoj poziv odnosno tu klicu nazivam sveta čežnja. Postoji u čovjeku neka čežnja za svetim. U osmom razredu prvi puta sam počeo razmišljati o zvanju. Tada sam o tome razgovarao s jednim bogoslovom koji je bio na bogosloviji u Zagrebu. Otišao sam vidjeti kako izgleda bogoslovija na Šalati. Vidjevši kako zgrada izgleda, odlučio sam ne upisati gimnaziju i nisam požalio. Taj poziv doživljavam kao svetu čežnju koja se izražavala kroz različite stvari", rekao je p. Tomislav Rukavina u povodu organizacije susreta za mladiće koji razmišljaju o pozivu unutar Družbe Isusove.

MOŽDA BAŠ ISUSOVAC Jesi li u dilemi koji stalež odabrati? Ili ćeš pred oltar ili na oltar!

Ili ćeš jedno, ili drugo. Ili si "za", ili "protiv". Što je više od toga, od Zloga je. Odredi se: budi vruć ili studen, inače si "fuj"! I prije Ignacija, još u željezno doba, znalo se: Kuj ili ne mrči gaća! Magarac neki, kaže priča, stajao između dva plasta sijena. Oba jednako velika, oba jednako slasna. I mišljaše on: "Ako ću ovog, onda ništa od onog". Pa opet: "Ako ću onog, onda ništa od ovog". I ponovno tako. A tako bi valjda do danas – da nije krepao od gladi.

P. MARIJAN GAJŠAK Isusovac, umjetnik, zaljubljenik u kršćanski Istok te idejni kreator jednog od najpoznatijih simbola Maksimira

Ogranak Matice hrvatske iz Klanjca postavio je na Klanječkom vidikovcu info-panel o p. Marijanu Gajšaku, isusovcu čija djela prikazuju njegovu ljubav prema kršćanskom Istoku te umjetničku nadarenost. Pater Gajšak ostvario se kao izuzetno svestrana osoba. Uz svoj pedagoški rad ostavio je iza sebe mnogo kiparskih i slikarskih radova, a osim toga idejno je osmislio i u glini izradio skulpturu poznatu svima koji su barem jednom prošetali zagrebačkim Maksimirom.

Kako su zaista izgledali sv. Marko Križevčanin i Košički mučenici

Košička nadbiskupija je na konferenciji 2019. godine predstavila rezultate antropološkog i forenzičkog istraživanja relikvija sv. Marka Križevčanina, sv. Stjepana Pongracza i sv. Melkiora Grodzieckoga, na temelju kojih su znanstvenici rekonstruirali njihov povijesni izgled u vrijeme pogubljenja.

Ostavština sv. Ignacija za ljude današnjice

Imati živo iskustvo Boga nije privilegija nekolicine. Bog govori svakom stvorenju. Čini to na jedinstven način sa svakim čovjekom ponaosob. Sveti je Ignacije o tome pisao već prije 500 godina. Želio je pomoći ljudima da otkriju kako im se Bog obraća. Ponudio im je egzamen – jednostavne korake u molitvi koji omogućuju njegovanje svijesti o Božjoj prisutnosti u našoj svakodnevici.

Naučite kako razlučivati duhove, donositi odluke i praktično živjeti duhovnosti

"Tu imamo pitanje duhovnosti, molitve, meditacije, života i djela sv. Ignacija, zatim dimenziju razlučivanja, donošenja odluka i razlikovanja duhova. Treća dimenzija je akcija - kako tu duhovnost stavljamo u praktičan život", rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu p. Tvrtko Barun na predstavljanju portala ignacijevske duhovnosti.

Isusovačka kapela u Brazilu: Arhitektonski simbol uskrsnuća

Arhitekta Sola Eduarda oduvijek je zanimao način na koji prostor može oblikovati iskustvo vjere, a religijski su ga simboli ostavljali bez daha. Upravo zato, nadahnut ljepotom prirode arhitekt je kapelicu zamislio otvorenu i na mjestu gdje se krajolik pretvara u umjetnost koja poziva na meditaciju i promišljanje o uzvišenom.

Kako na izborima zaokružiti veće dobro?

Kako odlučiti kome dati svoje povjerenje na predstojećim parlamentarnim izborima? Koja znanja i tradicije nam mogu pomoći da kvalitetnije razlučujemo između toliko različitih opcija?

Jedna od "ispovjedaonica" grada Zagreba uskoro će opet u funkciju

Prije mjesec dana potres je snažno prodrmao Zagreb i okolicu i nanio veliku štetu. Stradale su brojne obiteljske kuće, stambene zgrade, ali i crkve i crkvene građevine. Ubrzo nakon potresa objavljeno je da se u bazilici u Palmotićevoj urušio strop te da je bazilika u dogledno vrijeme neupotrebljiva. A upravo je župa Srca Isusova u Palmotićevoj imala i jedinu neposrednu žrtvu potresa, aktivnu mladu župljanku Anamariju. U prostoru isusovačke Rezidencije razgovarali smo s p. Damirom Kočišem, isusovcem koji živi i djeluje u Palmotićevoj.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja