Budi dio naše mreže

Sisački biskup Vlado Košić krstio je u župnoj crkvi u Glini Mariju, šesto dijete u obitelji Gorana i Marine Žilić. Nakon krštenja biskup je predvodio misno slavlje tijekom kojeg je podijelio sakrament potvrde 36-ero kandidata, među ostalima i Iliji, najstarijem djetetu obitelji Žilić.

/ mb/IKA

Biskup Vlado Košić je rekao kako su se apostoli, nakon što su primili Duha Svetoga, ispunili jednom novom radošću i snagom te oduševljenjem da mogu svjedočiti Isusa Spasitelja. „Prije toga su bili prestrašeni, bojali su se toliko da su zatvarali vrata u prostoriji u kojoj su se svaki dan okupljali i gdje su se nekako hrabrili vjerujući da ipak nije sve završilo Isusovom smrću. Kada su vidjeli da je Isus uskrsnuo bili su radosni, ali to nije bilo dovoljno i nisu imali snage svjedočiti da je on živ. Za svjedočanstvo o Kristu potrebno im je bilo primiti Duha Svetoga, ‘Silu odozgor’ kako je Isus govorio svojim apostolima na dan kada je na nebo uzašao, četrdeseti dan nakon Uskrsa. Oni su tada još devet dana molili zajedno s Marijom i na dan Pedesetnice primili dar Duha Svetoga. Zašto Pedesetnice? Jer je to bio veliki židovski blagdan, 50 dana nakon Pashe kojim se oni sjećaju dana kada je sa Sinaja Mojsije donio kamene ploče s 10 Božjih zapovijedi“, istaknuo je biskup Košić.

U nastavku biskup Košić je poručio kako Duh Sveti, koga Isus šalje, daje novu zapovijed, ali i novu snagu da se ta zapovijed vrši. „To je zapovijed ljubavi: ‘Ljubi Gospodina svoga svim srcem, dušom i umom i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe’. Isus je rekao da su u te dvije zapovijedi sažete sve druge zapovijedi. Jer onaj koji Boga ljubi nije mu teško hvaliti ga, slaviti dan Gospodnji i samo u njega jedinoga vjerovati. Isto tako onaj koji bližnjega ljubi, neće ga povrijediti, činiti mu zlo, povrijediti istinu o njemu, nego će mu pomoći. Ljubav je temelj tog odnosa, ali ta ljubav koju nam Bog daje po daru Duha Svetoga je božanska, ne tjelesna ni zemaljska. Vidite, Petar je odmah govorio kada su primili Duha Svetoga i kada su se nad njima pojavili jezičci plamena te je Duh Sveti zapalio ognjem ljubavi njihova srca. Zato kršćani od starine mole: ‘Dođi Duše Sveti i ognjem svoje ljubavi zapali naše srce’. Zato i vi mladi molite neka Duh Sveti zapali ognjem svoje ljubavi vaša srca. Jer ako ne gorite za Isusa, onda nećete biti sposobni za njega svjedočiti“, poručio je biskup okupljenim krizmanicima.

Euharistijskom slavlju i podjeli sakramenata nazočio je i domaći župnik vlč. Ivica Mađer.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja