Budi dio naše mreže

Molim objašnjenje o oprostu grijeha za pokojne u dane Svih Svetih? Sestra me uvjerava da će se Isusov drugi dolazak uskoro dogoditi jer će Izraelci sagraditi treći hram. Kako da je razuvjerim da nije tako? Uvažava li se slušanje krunice i mislima prati moljenje krunice (internetom)? Je li istina da se želi stvoriti nova religija pod nazivom Krislam? Na ova i druga pitanja u petak, 28. listopada, u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" odgovarao je vlč. Ljubo Vuković, župnik župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

/ dm

Sestra me uvjerava da će se Isusov drugi dolazak uskoro dogoditi jer će Izraelci sagraditi treći hram? Kako da je razuvjerim da nije tako?

Sestru bi trebali podsjetiti kako su apostoli pitali Isusa kad će biti sudnji dan. I što im je Isus rekao? To niti ja ne znam. To je pridržano mom Nebeskom Ocu. Ako joj tako protumači što piše u Svetom pismu, mislim da će i sestra shvatiti.  

Je li istina da se želi stvoriti nova religija pod nazivom Krislam? Što označava ovaj pojam? 

Krislam – islam, Krist, kršćanstvo. To je pokušaj spajanja kršćanstva i islama. Ta je ideja započela osamdesetih godina u Nigeriji. Netko je imao dobru nakanu, netko je htio pomiriti ta trvljenja i traži ono što je zajedničko, što nas povezuje. A povezuje nas vjera u jednoga Boga, to je monoteistička vjera. Međutim, kada dođemo do glavnog, do biti kršćanstva, da je Isus Krist Sin Božji i sam Bog koji je umro za nas na križu, islam to ne samo da niječe nego naziva bogohulnim. Nikada se to neće moći spojiti na taj način da bi mi kršćani mogli prihvatiti ili muslimani. To je taj Krislam. Danas živimo u tom napadu ateizma sa svih strana i vjernici pokušavaju, ovako zbliženi, djelovati protiv nasrtaja ateizma, globalizma, koji nas sve više i više zaokružuje, okružuje, zaokuplja.

Kad vjernik ide psihijatru, odnosno psihoterapeutu, bi li trebao tražiti psihijatra koji je vjernik ili je sasvim svejedno? Je li opasno za vjernika prepustiti se duševnom liječenju od strane osobe koja ne vjeruje, odnosno sumnja u opstojnost Boga i može proglasiti nečiju vjeru poremećajem, a da sama ne pozna katoličku vjeru?  

Kad se radi o medicini, tu bi se najprije trebalo gledati je li netko stručan. Idemo i obrnuto, koliko neki napadaju vjernike da su nazadni, a idu pod nož kirurgu koji je svake nedjelje na misi i vjernik je. Mi vjerujemo onima koji znaju struku. Za duhovne stvari uzimamo duhovnika. Ako je netko provjereni stručnjak u nekoj bolnici, npr. kod mene u susjedstvu, u Vrapču, mislim da bi se tako trebalo ponijeti. Ne možeš sada tražiti od njega da bude vjernik. Doktor želi kao stručnjak pomoći na onom polju za kojeg svi kažu da je jako dobar. Mislim da bi tako trebalo.  

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja