Budi dio naše mreže

Kako protumačiti Isusove riječi: "Ne bacajte biserje pred svinje" i kako otkriti događaju li nam se loše stvari u životu zato što nas je netko prokleo, neka su od pitanja slušatelja na koja je u petak, 30. rujna, u emisiji "Halo, velečasni?" odgovarao vlč. Ljubo Vuković, župnik župe sv. Nikole Tavelića iz Zagreba.

/ HKM

Možete li objasniti biblijski citat Ne bacajte biserje pred svinje. Što je biser, a tko predstavlja svinje?

“U Starom zavjetu se već u knjizi Izreka spominju svinje, a i psi kao nečiste životinje. To su oni koji odbacuju i hule na evanđelje”, odgovorio je vlč. Ljubo Vuković. Objašnjava: “Daš si truda argumentirano objasniti, uprisutniti nekome evanđelje, a on se smije i u sebi ima ‘prljave’ nakane, želi te poniziti, povrijediti, zgaziti. Zamislite, primjerice, da godinu dana štedite novac da biste dragoj osobi kupili neki poseban dar, dar koji će ga razveseliti, a on to baci, zgazi, kao u onoj reklami: ‘A nije bilo soka od jabuke?’ Ukratko, napraviš sve, a to se omalovaži. U tom kontekstu se misli ‘ne bacajte biserje pred svinje’, onaj tko ne može to shvatiti , tko ne može prihvatiti, s njime treba radije pričekati”, kaže vlč. Vuković i naglašava da treba čekati Božji poziv, da Bog kod te osobe intervenira. “Ne možemo mi nekome prenijeti vjeru, ako Bog nije prije toga dao milost. Treba biti strpljiv i kada osoba bude spremna prihvatiti evanđelje, onda će to i prihvatiti”, rekao je zagrebački župnik župe sv. Nikole Tavelića te dodaje usporedbu: “Nemojte djeci govoriti o atomskoj fizici u trenutku kada još ne znaju govoriti. Drugim riječima, treba čekati određeno vrijeme da netko bude spreman da čuje nešto dobro”.

Kako svećenik može znati jesam li prokleta ja ili moja obitelj u prošlosti? Događaju mi se samo ružne stvari… želim se izvući iz toga.

“Nekako zazirem od same tvrdnje da je netko proklet”, odgovara vlč. Vuković. “Ne podržavam vjerovanje da vučemo krivnju svojih predaka. Isus daje jednaku priliku svakom čovjeku, jednaku šansu. Zašto onda živjeti kršćanski i truditi se ako su mi već moji preci unaprijed stavili teret na leđa koji moram nositi cijeli svoj život, nešto što ja ne mogu riješiti. Mislim da je to strano kršćanstvu. Isus je ljubav i milosrđe, i svatko od nas treba dati sve od sebe, ispovjediti se, živjeti sakramentalno, okrenuti se svetoj misi, svetoj pričesti i vjerujem da bi se time puno toga riješilo u našem životu. Nisam nikako pobornik mišljenja da je netko rođen proklet. Mi smo svi rođeni za svetost, a ne za prokletstvo”, naglašava radijski župnik.

Cijelu emisiju možete čuti OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja