Budi dio naše mreže

Gospa Trsatska proslavit će se u svetištu Majke Božje Trsatske

Svetkovina Gospe Trsatske, Majke Milosti pred kojom je na koljenima molio i sv. Ivan Pavao II., proslavit će se u nedjelju 10. svibnja u svetištu Majke Božje Trsatske misama koje će predvoditi trsatski franjevci.

/ at

Svetkovina Gospe Trsatske proslavit će se u nedjelju, 10. svibnja u svetištu Majke Božje Trsatske misama koje će u 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati predvoditi trsatski franjevci. Mise će se slaviti u trsatskom perivoju izuzev prvog misnog slavlja u 7 sati koje će biti u crkvi.

‘Majka Milosti’ pridonjela stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu

Svetkovina Gospe Trsatske dan je kada se franjevci, čuvari svetišta, te velika franjevačka obitelji i vjernici namjernici, kao i hodočasnici iz svih krajeva prisjećaju 10. svibnja 1291. kada je prema predaji na trsatski brijeg čudesno prenesena Nazaretska kućica Svete Obitelji. Tri godine kasnije, 10. prosinca 1294., kućica je nestala s Trsata i našla se na drugoj strani Jadrana, u šumici nedaleko od Recanatija, na posjedu gospođe koja se zvala Lauretta i otada se čuva u talijanskom marijanskom svetištu Loretu.

Za utjehu hrvatskim vjernicima, papa Urban V. je 1367. darovao trsatskim franjevcima sliku ‘Majke Milosti’ koju je prema predaji naslikao sveti Luka, evanđelista.  Zbog štovanja koje joj je iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715., a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. ‘Majka milosti’ ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti Otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji je pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru Svetišta.

Molitva ‘Čuvarici Grada’

U dugoj povijesti Rijeke, grada ispod trsatske gradine, i njezine okolice Majka Božja Trsatska vjernicima je zagovornica i zaštitnica u svim potrebama i zato joj je Gradsko vijeće 1993. dodijelilo naslov ‘Čuvarica Grada’. Pred Gospinom slikom svakodnevno sa svojim molitvama, zahvalama i prošnjama dolaze mnogobrojni vjernici, a pred Majčinim likom na koljenima se 2003. molio i sv. Ivan Pavao II.

Bezgrešna Djevice Marijo, Majko Isusova i naša Majko!

Na našem Trsatu, ti kao Majka Milosti, svim Isusovim vjernicima iskazuješ majčinsku ljubav i tako izvršavaš oporuku svoga božanskog Sina koji nas je, umirući na križu, povjerio tebi.

Ponizno te molimo, sa svim narodom Božjim, da budeš naša sućutna i samilosna Majka, Čuvarica i Zaštitnica naša. Sa svim poštovanjem i odanošću te pozdravljamo i tebi se u sinovskoj ljubavi povjeravamo.

Tvome Bezgrešnom Srcu posvećujemo, i tvojoj majčinskoj brizi i zagovoru, danas i zauvijek izručujemo sebe i sve svoje. Po tebi i s tobom, i u zajedništvu sa Sinom tvojim, Gospodinom našim Isusom Kristom, mi se predajemo u ruke nebeskog Oca i njemu izručujemo sve svoje poslove i brige, svoje potrebe i nevolje, svoj život i smrt.

Bezgrešna Djevice, isprosi nam djelovanje i snagu Duha Svetoga da provodimo u život sve obveze koje smo preuzeli svojim krsnim posvećenjem, da se uvijek odričemo zla i grijeha i da u svemu budemo odani svome Spasitelju Isusu Kristu  i Svetoj Crkvi Katoličkoj. Pomozi nam da naš život bude svima dobar primjer u vršenju Božjeg zakona i u prakticiranju kršćanskih kreposti, osobito čistoće.

Iz ovog Trsatskoga svetišta blagoslovi sve nas, naše obitelji, roditelje i djecu, djedove i bake, mladiće i djevojke. S tobom ujedinjene u vjeri neka naše obitelji napreduju u miru i zajedništvu, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, na dobro i rast Crkve i naše domovine. Amen!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja