Budi dio naše mreže

Ključna riječ: gospa-trsatska

Trsat - hrvatski Nazaret

"Tada veliki Bog svetun hižu od Nazareta u koji nekad Devica Marija narodi se ne hti da u rukah ostane poganskih. Po rukah dakle angelskih čini uzdignuti i zato leto 1291. bi položena u knežiju Modrušku blizu grada i mesta Rieke na jedno brdo u misto imenovano Trsat".  Tako je franjevac Franjo Glavinić opisao predaju o dolasku svete nazaretske kuće na Trsat 10. svibnja 1291. godine. Papu Urbana V. duboko je dojmila tuga i pobožnost hrvatskih vjernika koji su hodočastili u Loreto i molili Majku Božju da im se vrati sa svojom kućom. Kao utjehu za njihovu bol, papa Urban V. 1367. odlučio je u zamjenu za nestalu kućicu poslati sliku s likom Djevice Marije čije se autorstvo pripisivalo samom sv. Luki, a kojoj hodočasnici također pripisuju čudotvornu moć.

Molitva Majci Božjoj Trsatskoj

Najstarije hrvatsko živuće marijansko svetište, svetište Majke Božje Trsatske 10. svibnja slavi svetkovinu Gospe Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke.

Sudjelujte u pripremi za proslavu Gospe Trsatske

"Prihvatili smo okolnosti kakve jesu. I mi smo imali zdravstvenih poteškoća u samostanu uzrokovanih koronavirusom, ali vjerujemo da će vjernici, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, hodočastiti Majci Božjoj Trsatskoj svjesni da je Blažena Djevica Marija uvijek s nama, da nas prati i zagovara i da se uvijek možemo uteći njezinom zagovoru", kazao je gvardijan trsatskog samostana i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Krunoslav Kocijan.

Sedam stoljeća pobožnosti Gospi Trsatskoj

Svetište Gospe Trsatske najstarije je hrvatsko marijansko svetište i odredište mnogih hodočasnika koji tu pronalaze utjehu i mir te snagu i ustrajnost u svojoj vjeri. Svetište je nastalo 1291. godine kada je na trsatskom brežuljku na čudesan način 10. svibnja osvanula rodna kuća Blažene Djevice Marije te se tu zadržala 3 godine i 7 mjeseci. Potom je opet neobjašnjivo prenesena u talijanski grad Loreto gdje se nalazi i danas.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja