Budi dio naše mreže

Američki glumac Jim Caviezel, najpoznatiji po tome što je igrao Isusa Krista u "Pasiji" Mela Gibsona, u razgovoru s kanadskim kliničkim psihologom Jordanom Petersonom podijelio je iskustvo pripreme za naslovnu ulogu u filmu "Zvuk slobode" Alejandra Monteverdea.

/ Domagoj Puljizović

U “Zvuku slobode” (engl. Sound of Freedom) Caviezel igra Tima Ballarda, bivšeg saveznog agenta koji je u Kolumbiji iz ralja seksualnog ropstva izbavio 127-ero djece.

Kako bi bolje i dublje shvatio zlo kojemu se u filmu suprotstavio, Caviezel je Petersonu otkrio kako se psihički pripremao za ono što je Ballard morao iskusiti u realnosti.

U tome mu je, između ostalog, pomoglo i profesionalno iskustvo igranja negativaca na filmskom platnu.

Pored ostalih je uloga, u svojoj karijeri utjelovio i lik terorista Carrolla Oerstadta u trileru “Déjà-vu” redatelja Tonyja Scotta još 2006.

Upitajte Boga tko je Sotona

“Ne idem k Sotoni kako bih glumio Sotonu. Mislim da mnogi glumci prave tu pogrešku. Idite k Bogu da vam On kaže tko je Sotona. Tako ja činim”, poručio je Caviezel.

Tako ga, istaknuo je, i dok igra zle likove ili dok im se suprotstavlja, štiti Bog i tada je siguran da vjerodostojno portretira zlo.

“Ako idete k Sotoni da vam kaže kako igrati Sotonu – on će vas prevariti. Projicirat će nešto da zavara publiku jer se uvijek skriva u sjeni. To je zato što ne podnosi svjetlo, iako se naziva Svjetlonoša – Lucifer. On pokušava biti Bog , pokušava ga imitirati”, rekao je.

Ako idete k Sotoni da vam kaže kako igrati Sotonu – on će vas prevariti.

Đavao je, naglasio je Caviezel, antipod Boga, poput Kaina koji nastoji opljačkati Abela. “Ako je Bog ljubav, Sotona je požuda”, kazao je.

U holivudskom portretiranju zlikovaca često se zbog toga dogodi da se negativca nenamjerno ili namjerno veliča i da se zlikovce učini privlačnima publici zbog toga što krše društvene norme, naglasio je Peterson.

Glumci, u pokušaju da portretiraju zlo, na kraju, budu obmanuti njime, a to je zato što ono prikriva svoju pravu narav, zaključio je kanadski klinički psiholog.

Cijeli Petersonov intervju s Jimom Caviezelom možete pogledati OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja