Budi dio naše mreže

U vremenu proslave mladih misa, donosimo propovijed fra Ante Vučkovića s mlade mise don Hrvoja Katušića, sadašnjeg generalnog vikara Dubrovačke biskupije, o svećeničkom poslanju. Riječi koje je fra Ante Vučković uputio tadašnjem mladomisniku aktualne su i danas.

/ hk

Osvrćući se na mladomisničko geslo iz Ivanove poslanice “Mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj”, fra Ante je rekao: “Ta rečenica stara 2 000 godina, arhaična je i istinita. I svejedno u njoj čujemo samo dio, ne čujemo sve. Mi smo upoznali ljubav, ali ne bismo je nikada upoznali da ona nije upoznala nas. Stojimo pred tom rečenicom kao pred Božjom Riječju i ona hoće da uđemo u istinu. A istina nije lagana. I istina o svećeništvu nije lagana”.

Tumačeći Evanđelje po Luki o razgovoru Isusa i zakonoznanca, dotaknuo se lika svećenika, levita i Samarijanca.

“Možemo od svećenika praviti idola, uzora, dobrog i svetog čovjeka. No, nažalost mi nismo takvi. Možemo od svećenika praviti karikaturu i monstrume, ali na žalost onih koji to čine, mi nismo ni takvi”, istaknuo je fra Ante.

“Mi možemo izlaziti na oltar svakoga dana, govoriti Njegove riječi i ne živjeti po njima. To je promašen svećenički život, ali je moguć i valja mu pogledati u lice jer nas se tiče”, rekao je fra Ante te nadodao kako Božja riječ teško prodire u srce onih koji je propovijedaju.

Mi smo upoznali ljubav, ali ne bismo je nikada upoznali da ona nije upoznala nas!

“Isus hoće da se stvori u svijetu jedno mjesto koje liči oltaru. Čista bijela podloga na koju će doći čisti, bijeli komad platna. I na njega obični kruh i obično vino. Ništa više. Isus hoće da mi svećenici stvorimo svakom čovjeku bijelu podlogu gdje može doći i biti neosuđen. Da ga mogu čuti bez predrasuda – ja, njegov grešni, slabi i odveć ljudski svećenik”, istaknuo je propovjednik.

Cijelu propovijed možete preslušati u videu:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja