Budi dio naše mreže

Jeste li znali da je blaženi Alojzije Stepinac bio veliki ljubitelj sporta, osobito nogometa i kuglanja, da do četvrte godine nije mogao izgovoriti "r", da je bio član franjevačkog trećeg reda i da je kao nadbiskup osnovao čak četrnaest župa?

/ lm

Blaženi Alojzije Stepinac bio je čovjek nepokolebljive, duboke i žive vjere, nade i ljubavi, te potpunog predanja Bogu. Vjera ga je pokretala, iz nje je crpio snagu za život i rad. Zauzimao se za jedinstvo među ljudima, pozivao na praštanje i pomirenje, na ljubav i molitvu za neprijatelje. Njegovo mučeništvo, hrabrost i postojana vjera u Krista učinili su ga glasovitim u cijelom svijetu. Pročitajte neke manje poznate činjenice o njegovom životu koje su dokaz njegove gorljivosti za Krista u jednostavnosti svakodnevnoga života, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Trpjeti i raditi za Katoličku Crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Kad je u tijeku jedne audijencije 1946. jedan hrvatski hodočasnik upitao papu Pija XII: “Svetosti, kad će nadbiskup Stepinac biti imenovan kardinalom”, Prvosvećenik je u prvi mah produžio s pozdravljanjem drugih hodočasnika, a onda se naglo okrene i odgovori: “Nemate kardinala, ali imate sveca!”

 

 • Na svom pisaćem stolu Stepinac je držao globus na čijem su podnožju bile napisane riječi psalma: “Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive”. “Imam globus”, rekao je jednom župniku Vranekoviću, “da se lakše i snažnije mogu mislima prenijeti po cijeloj zemlji, pa da molim na nakanu onih koji većma trebaju”.
 • Stepinac je tijekom svih godina kućnog pritvora, misnim slavljem obilježavao godišnjicu svoje osude, zahvaljujući Bogu što nije podlegao u teškim danima.
 • Blaženi Alojzije Stepinac u rujnu 1934. stupio je u franjevački treći red te je kao trećoredac uzeo ime svog predšasnika blaženog Augustina Kažotića.
 • Tijekom služenja vojničkog roka u Rijeci, svake nedjelje nakon zajedničke mise Stepinac bi pohrlio preko 561 stepenica u svetište Majke Božje na Trsat, kako bi prisustvovao još jednoj misi.
 • Blaženi kardinal bio je veliki ljubitelj sporta, osobito kuglanja i nogometa.

Alojzije Stepinac u Lepoglavi / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

 • Nakon skraćenog časničkog tečaja 1917.  bio je poslan na talijansko ratište na kojem se borio tijekom Prvog svjetskog rata.
 • Svoju prvu svetu misu blaženi Alojzije Stepinac služio je na svetkovinu Svih Svetih u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu.
 • Stepinac nije mogao pravilno izgovoriti “r” do svoje četvrte godine. Svoju govornu manu ispravio je zahvaljujući lugaru koji mu je pod jezik stavio komadić tvrdoga kruha. U svega nekoliko dana takvog vježbanja, Stepinac je naučio pravilno govoriti.
 • Blaženom Alojziju drugo ime je Viktor. Prilikom krštenja, župnik je po običaju mjesta dodao ime sveca toga dana.
 • Krunica u Stepinčevu životu bila je prisutna još od kolijevke. Župnik Huzek svjedoči kako je prilikom obilaska obitelji Stepinac u blaženikovoj kolijevci ugledao rastegnutu krunicu te je u tom trenutku rekao njegovoj majci Barbari: “Kak’ ne bi Lojzek postal svetac, kad već sada moli krunicu!”

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

 • Tijekom zatočeništva u Krašiću Stepinac se rado družio s mališanima. Djeca su ga nazivala župnikom s crvenom kapicom te su mu se obraćali s “Ti”, što je nadbiskupu bilo posebno drago.
 • Nadbiskup Bauer je na poticaj Stepinca, 25. studenoga 1931., izdao okružnicu o osnivanju karitativnih organizacija po svim župama i osnovao Caritas Zagrebačke nadbiskupije.
 • Stepinac je s dr. Franjom Zaunerom radio stolariju i izradio 30 noćnih ormarića, razne klupe i stolove.
 • Tijekom otvorenja župe u Zaprešiću, u nedjelju 4. studenog 1945., Stepinac je bio kamenovan.
 • Svoju prvu svečanu misu u župnoj crkvi u Krašiću, Stepinac je služio 19. srpnja. U koncelebraciji je bio i dr. Franjo Šeper, tadašnji đakon koji će naslijediti Stepinca u nadbiskupskoj službi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja