Budi dio naše mreže

U Argumentima HKR-a u srijedu, 15. studenog bilo je riječi o duhovnim sadržajima koji podrazumijevaju kotizaciju, poput seminara, koncerata duhovne glazbe ili nekih drugih događaja s katoličkim predznakom.

/ dp

O vjerničkom stavu prema novcu i tome što zapravo plaćamo kad plaćamo sudjelovanje na nekom duhovnom događaju u Argumentima govorili su don Damir Stojić, duhovnik karizmatske zajednice Božja pobjeda, Maroje Burum, voditelj karizmatske zajednice Božja pobjeda i Luka Kotlar, kreativni producent koncerta „Progledaj srcem”.

Don Damir komentirao je imaju li katolici problem s poimanjem novca i zašto neke ljude sablažnjava što se seminar, koncert duhovne glazbe pak neki tečaj mora platiti.

“Hrvati katolici imaju mali problem s time. Odrastao sam u drugom ambijentu, studirao sam u SAD-u, živio u Kanadi i u Italiji. Mislim da to ima veze sa komunističkim nasljeđem, Crkva je tada bila bačena u ‘katakombe’ gdje nismo bili dio nekog financijskog sustava. To se nasljeđe uvuklo u način razmišljanja: ‘ako netko ima, on je pokvaren'”, objasnio je.

Premda smo, ističe don Damir, još uvijek ranjeni na tom području, situacija je mnogo bolja u odnosu na 90-e, ali problem u mentalitetu na području Crkve i novaca – ostaje, a to je i razlog zašto neke ljude sablažnjava da se nešto u Crkvi naplaćuje.

Nije problem posjedovati bogatstvo i novce, ali problem je ako novci imaju tebe, ako imaju tvoje srce.

Voditelj karizmatske zajednice Božja pobjeda Burum komentirao je što odgovara onima ga suoče s biblijskim retkom “besplatno primiste, besplatno dajte”.

“Taj biblijski redak jedan je od onih koji vjerojatno svi znaju i prepoznaju. I on je istinit. Međutim, mi kao dobri vjernici i katolici moramo razumjeti kontekst u kojemu se nešto govori inače ćemo koristiti Bibliju onako kako je đavao koristi kad je citira Isusu u pustinji, dakle, da neke svoje čežnje, očekivanja i strahove pokrijemo biblijskim citatom”, rekao je.

Foto:  HKM // don Damir Stojić, Maroje Burum, Luka Kotlar i Diana Tikvić

Na umu treba imati da “besplatno primiste, besplatno dajte” Isus govori svojim učenicima i apostolima onda kad im daje moć i vlast da ozdravljaju bolesne, istjeruju zloduhe, mole za nemoćnike i taj redak završava rečenicom “vrijedan je radnik hrane svoje” pa ispada da je Isus kontradiktoran, istaknuo je Burum pa rekao da možemo promotriti djelovanje apostolata i Pavla koji na više mjesta u Svetom pismu vrlo svjetovnim jezikom govori o novcu. “Oduševljava me kada čitam kako je Pavao gledao na novac i kakvu on ulogu ima u evangelizaciji”, istaknuo je Burum.

Božja pobjeda, napomenuo je, već 16 godina ima besplatne molitvene susrete četvrtkom. “Doći može tko god želi. Molitva, razgovor i evangelizacijska poruka uvijek su besplatni, no metoda kojom će ta poruka doći do ljudi, ne može u ovom svijetu objektivno biti besplatna ako moraš omogućiti ljudima da dopru do drugih”, rekao je.

Osluškujte, pomolite se, ako ste u braku razgovarajte i odlučite koliko ćete novca izdvojiti za Crkvu.

Kreativni producent Kotlar govorio je o tome zašto se naplata ulaznica za koncert “Progledaj srcem” u slučaju Laudato televizije nije propitkivala u toj mjeri. “Imamo specifičnu situaciju jer su ‘Progledaj srcem’ koncerti jesu humanitarni koncerti za rad Laudato televizije. Ona funkcionira na temelju donacija. Mi imamo plaće od novca koji ostaje od prodaje ulaznica za koncerte. Neki misle da sve ostaje nama, ali tu ima puno troškova poput ozvučenja i produkcije iza koje stoje ljudi koji ne rade besplatno jer žive od tog novca”, poručio je.

Don Damir kazao je kako je razgovor o naplati neke aktivnosti u drugim kršćanskim ambijentima nezamisliv. “Često me pozivaju na seminare u Kanadi i SAD-u i uvijek pitaju: ‘Koliko će to koštati, a ja im odgovaram, ne košta ništa” rekao je i objasnio da je takav stav usvojio davno i da se u tom pristupu uvijek oslanja na Providnost po uzoru na don Bosca. “Nije problem posjedovati bogatstvo i novce, ali problem je ako novci imaju tebe, ako imaju tvoje srce”, zaključio je.

Kao kršćani, tumači don Damir, dužni smo uzdržavati našu Crkvu. “Osluškujte, pomolite se, ako ste u braku razgovarajte i odlučite hoće li to biti jedan, dva, tri, četiri ili pet posto. Uvijek potičem da damo novac organizaciji koja čini dobra djela, pogotovo u misije jer tako izgrađujemo tijelo Kristove Crkve”, naglasio je.

Cijelu emisiju Argumenti pogledajte ispod članka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja