Budi dio naše mreže

Kovanice od pet eura i vatikanske filatelističke omotnice krase lica svetih pape Pavla VI. i Padra Pija.

/ mp

Kako donosi Vatican News, povod za tiskanje novih kovanica i vatikanskih omotnica bile su kanonizacija pape Pavla VI. i 50. obljetnica smrti Padre Pija.

Papa Pavao VI. blaženim je proglašen 2014. godine. Za proglašenje svetim bilo je presudno čudo koje se po njegovu zagovoru dogodilo 2014. kada je nerođeno dijete na neobjašnjiv način ozdravilo u utrobi majke. Svetim je proglašen 14. listopada ove godine.

Sveti Pio iz Pietrelcine umro je 1968. godine. Bio je svećenik, kapucin i katolički svetac. U godinama poslije smrti uvijek se sve više širio glas o njegovoj svetosti i o čudesima koja su se događala po preporukama na njegov zagovor. Ta činjenica je postala nezaobilazni crkveni fenomen koji se proširio po cijelom svijetu i u svim slojevima ljudi. Tako Bog otkriva Crkvi želju, da ga proglasi i na zemlji njegovim vjernim Slugom. Nije prošlo mnogo vremena i kapucinski Red je pokrenuo korake prema propisima ckrvenog prava za početak procesa za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Nakon utvrđenih činjenica koje su se tražile, Crkva je Pija proglasila blaženim 2. svibnja 1999. na Trgu sv. Petra u Rimu.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja