Budi dio naše mreže

Papa Franjo trebao bi tijekom mise na stadionu u Erbilu blagosloviti kip Blažene Djevice Marije koji su teroristi tzv. Islamske države oskvrnuli tijekom okupacije kršćanskog sela Karamlesa.

/ ps/IKA

Karamles se nalazi između Mosula i Erbila u Ninivskoj dolini koja je bila okupirana od 2014. do 2017. godine. Ravnatelj Radija Marije u Erbilu o. Samir Sheer rekao je da su džihadisti kipu otkinuli glavu i ruke. U tijeku je restauracija kipa na koji je vraćena glava, a kip bi trebao biti obnovljen do nedjelje kada bi ga Papa trebao blagosloviti, prenosi Catholic News Agency. 

„Nakon blagoslova kip će biti vraćen u Ninivsku dolinu. Mjesni kršćani nadaju se da će se Naša Gospa uskoro vratiti u zagrljaj djece iz Karamlesa“, rekao je o. Sheer.

Kip Blažene Djevice Marije nakon restauracije/Foto: IKA

Papa će posjetiti i crkve koje su bile mjesta stradanja kršćana. U subotu predslavit će misu u bagdadskoj sirokatoličkoj katedrali u kojoj su teroristi 2010. ubili 58 osoba. Za 48 od njih u tijeku je postupak za beatifikaciju koji je 2019. s biskupske razine predan Kongregaciji za proglašenje svetaca.

U nedjelju će pak u Mosulu predmoliti molitvu za žrtve rata na Trgu Crkve okruženom s četiri crkve različitih denominacija koje su bile oštećene ili uništene tijekom okupacije Ninivske doline. Istoga dana pohodit će katedralu Bezgrješnog Začeća u Bakhdidi (Qarakosh) koju su teroristi zapalili 2014., a obnovljena je zahvaljujući Papinskoj zakladi Pomoć Crkvi u nevolji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja