Budi dio naše mreže

U ponedjeljak 16. siječnja svečano se otvara prva didaktička godina za dvadeset mladih polaznika triju smjerova: klesari i obrađivači mramora, zidari, gipsari i dekorateri te tesari. Dvanaest mladića i osam djevojaka iz Italije, Perua, Njemačke i Bjelorusije, učit će od ponajboljih stručnjaka „praktična znanja“ i ljubav prema blagu Bazilike Svetog Petra, izvještava Alessandro Di Bussolo za Vatican News.

/ ab

Mladi klesari i obrađivači mramora, zidari, gipsari i dekorateri te stolari vraćaju se na obuku u laboratorije Radionice svetog Petra (Fabbrica di San Pietro). Škola za umjetnost i obrt pokrenuta je u suradnji sa Zakladom Fratelli tutti. Dvadeset mladih studentica i studenata, odabranih proteklih mjeseci za svaku od tri specijalizacije predviđene za prvu godinu, bit će pravi protagonisti događaja, od 17 sati u kapitulu vatikanske Bazilike svetoga Petra.

Dvanaest mladića i osam djevojaka iz Italije, Perua, Njemačke i Bjelorusije, su svi – kako je propisano natječajem – sa srednjom stručnom spremom i tehničko-umjetničkim obrazovanjem. Najmlađi među njima su upravo završili srednju školu i odabrali su školu za umjetnost i obrt Radionice Svetoga Petra prije nego što su ušli u svijet rada ili studija. Drugi su studenti koji su, također po savjetu svojih nastavnika, zatražili pohađanje ove škole. Neki su već krenuli u neko od zanimanja obuhvaćenih tečajevima, neki su pak nezaposleni ili su zaposleni na nesigurnim poslovima. Oni će biti nasljednici mladih ambicioznih „zidara, tesara, klesara i svih majstora mehaničkih umjetnosti“ koje je Radionica počela obučavati još prije 250 godina, ustanovljujući tako Papinski studij umjetnosti, pravi i specijalizacijski formativni centar.

Oni će biti nasljednici mladih ambicioznih „zidara, tesara, klesara i svih majstora mehaničkih umjetnosti“ koje je Radionica počela obučavati još prije 250 godina.

Krajem 18. stoljeća bio je to Papinski umjetnički atelje

Kao što dokumentiraju arhivski izvori, od kraja 18. stoljeća pohađanje ove škole koju pokreće Radionica Svetog Petra bilo je besplatno, a bila je namijenjena obuci mladih obrtnika iz cijeloga Rima, otvorena navečer i tijekom blagdana kako bi se učenicima omogućio jutarnji rad. Radionica je još tada odlučila novim generacijama obrtnika prenijeti tehnička znanja starih te vještine potrebne za obavljanje svoje službe u vatikanskoj Bazilici, kao čin ljubavi i odgovornosti. Tako i danas, kao što je istaknuo kardinal Mauro Gambetti, predsjednik Radionice Svetog Petra i Zaklade Fratelli tutti, koji će otvoriti inauguracijski susret u ponedjeljak 16. siječnja, Radionica odlučuje ponovno promicati prijenos tog „praktičnog znanja“, povezanog s know-how, s didaktičkim prijedlogom i sličnim ciljevima.

Radionica je još tada odlučila novim generacijama obrtnika prenijeti tehnička znanja starih te vještine potrebne za obavljanje svoje službe u vatikanskoj Bazilici, kao čin ljubavi i odgovornosti.

Besplatna škola u kojoj znanje prenose stručnjaci iz Bazilike

Zbog toga je ova škola besplatna, a znanje će prenositi vrsni radnici vatikanske Bazilike, kojima je povjereno održavanje i restauracija ove prave riznice vjere, umjetnosti i arhitekture. Teorijska nastava održavat će se u posebno uređenim učionicama u prostorijama Palazzo della Canonica, dok će se laboratorijske aktivnosti provoditi u radionicama Radionice Svetog Petra, gdje će ambiciozni majstori imati priliku vježbati i raditi u bliskom kontaktu sa stručnjacima. Već je više od pet stoljeća Radionica Svetog Petra centar izvrsnosti u znanju, sposobna potaknuti kreativnost i vještinu umjetnika i obrtnika koji su neprestano predani ispunjavanju specifičnih potreba jedinstvene građevine te vrste. Učenici će učiti tradicionalne zanate prilagođene novim tehnologijama. Sudjelovanje u školi ponudit će priliku za izgradnju obrazovne zajednice, formirane u duhu bratstva i s pogledom na integralni ljudski razvoj, kao alternativu izoliranosti znanja pojedinaca i rastućem profesionalnom individualizmu.

Kardinal Gambetti: sjeme u polju ljudske promocije

„Škola će nam – pojašnjava kardinal Gambetti – pomoći zasaditi sjeme u tlo ljudskog promicanja, formacije usmjerene na službu kulturi, muškaraca i žena našeg vremena i Crkve. Zahvaljujući stoljetnoj tradiciji koju čuva Radionica Svetoga Petra, profesionalizmu radnika i znanstvenom doprinosu međunarodne akademske scene, pokušat ćemo uroditi plodom u istinski cjelovitoj edukaciji, sposobnoj uključivati, s poučavanjem u umjetnosti i obrtu, s duhovnom, kulturno-antropološkom dimenzijom, etikom i brigom za život zajednice”.

Škola će nam – pojašnjava kardinal Gambetti – pomoći zasaditi sjeme u tlo ljudskog promicanja, formacije usmjerene na službu kulturi, muškaraca i žena našeg vremena i Crkve.

Direktor isusovac o. Francesco Occhetta

Na otvaranju će također biti nazočno cjelokupno nastavno osoblje, sastavljeno od osoblja iz tehničkog ureda Radionice Svetog Petra, predavača s talijanskih i stranih sveučilišta i vrlo iskusnih obrtnika. Formacijsku ponudu tečajeva ilustrirat će o. Francesco Occhetta, glavni tajnik Zaklade Fratelli tutti i direktor škole te znanstveni direktor Assunta Di Sante. Slijedi obilazak vatikanske bazilike u pratnji vodiča.

Osposobljavanje za profesionalni i ljudski rast

Tečajevi će imati za cilj profesionalni i ljudski razvoj mladih obrtnika i razvoj manualnih vještina, uz povijesno-umjetnički studij, upoznavanje materijala koji se koriste i stjecanje tehničkih i tehnoloških vještina. Nastavna aktivnost uključuje cikluse predavanja, seminara, stručnih i studijskih posjeta različitim talijanskim lokalitetima. Kroz ovaj oblik aktivnog podučavanja i generacijskog prenošenja znanja učenici će moći uroniti u život vatikanske bazilike, upoznati njezinu duhovnost, mjesta, ljude i organizaciju.

Šestomjesečni tečajevi, polaznici gosti u „Villa Aurelia“

Tečajevi će trajati šest mjeseci uz obavezno pohađanje nastave uživo. Tijekom cijelog trajanja škole polaznici će biti smješteni u rezidenciji otaca dehonijanaca „Villa Aurelia“, koja se nalazi u blizini bazilike. U grupnoj dinamici pratit će ih mentorica Gloria Amaduzzi, koja će poticati osobni razvoj kroz razmišljanje, slušanje i dijeljenje, kako bi iskustvo omogućilo uspostavljanje autentičnih i bratskih odnosa, u atmosferi u kojoj se svatko može osjećati dobrodošlim i prihvaćenim.

Polovicu prijava predale su djevojke

Zanimljivo je da su polovicu zahtjeva za upis podnijele žene. Od šesnaestog stoljeća, na gradilištu San Pietra, prisutnost radnica koje su se bavile ovakvim poslovima zasigurno nije bila sporadična. Među „sanpietrinima“ u prošlosti, primjerima ustrajnosti, poduzetnosti, poduzetničkog duha i hrabrosti, nalazimo majstorice zidarice, vozačice kočija, stručnjakinje za porculan, kovačice, staklarice, rezbarice drva i poludragog kamenja, koje su uživale značajan ekonomski paritet i poštovanje kao i muški kolege.

Već su dostupne informacije za sljedeći natječaj

Odabir kandidata i kandidatica, koji je proveden putem testiranja i individualnog razgovora uz potporu organizacijskog tajništva škole, kojim je koordinirala Paola D’Onofrio, posebno je vodio računa o osobnim motivima. Svi su oni izrazili želju da se obuče u drevnim zanatima, koji se danas mnogim njihovim vršnjacima čine neprivlačnima. Informacije o kandidaturama za sljedeći natječaj Škole za umjetnost i obrt Radionice Svetog Petra mogu se dobiti pismenim putem u tajništvu škole (scuola.artiemestieri@fsp.va).

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja