Budi dio naše mreže

Papa Franjo je u nedjelju, 20. kolovoza s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra

/ dp

Konkretnost vjere sastoji se u našem osobnom odnosu s Gospodinom, a Bog se ne opire kad ga se moli, istaknuo je papa Franjo tijekom nedjeljne molitve Anđeoskoga pozdravljenja.

Obraćajući se tisućama vjernika na Trgu sv. Petra, Papa je rekao da je Bog dirnut kada mu se obraćamo i vjerujemo u njega, piše Vatican News.

Sveti Otac je podsjetio na današnje čitanje evanđelja po svetom Mateju o Isusovom susretu s jednom ženom Kanaankom, izvan područja Izraela, koja je ustrajno i s velikom vjerom zazivala Gospodina da joj oslobodi kćer koju je mučio zloduh.

Bog se ne opire kad ga se moli

Papa je napomenuo da smatra zanimljivim Isusovu promjenu stava, a to da se On mijenja čini snaga vjere te žene. Zanimljiva je ta Isusova raspoloživost, pred ženinim konkretnim slučajem postaje još snishodljiviji i suosjećajniji.

“Bog je takav: On je ljubav. Onaj tko ljubi”, rekao je Papa, “ne ostaje rigidan u svojim pozicijama, već se prepušta dirnuti i potresti; zna kako promijeniti svoje planove”.

Foto: Vatican News/Youtube

A mi kršćani, inzistirao je papa Franjo, moramo nasljedovati Krista.

Otvoreni dijalog s Kristom

Sveti Otac ispitao je sadržaj ženine vjere. “Žena nije bogata pojmovima, nego činjenicama”, naglasio je. Žena Kanaanka, podsjetio je, “prilazi, pada ničice, inzistira, održava blizak dijalog s Isusom, svladava svaku prepreku da bi mu se obratila”.

“To je”, primijetio je papa Franjo, “konkretnost vjere, koja nije religijska etiketa, nego osobni odnos s Gospodinom”.

Foto: Vatican News/Youtube

Vjera te žene, nastavio je, “nije bila opterećena teološkom uglađenosti, nego inzistiranjem; ne riječima, već molitvom”. Bog se, rekao je Papa, “ne opire kad ga se moli”.

Zato što je rekao: “Ištite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se” (Mt 7,7).

“Kakva je moja vjera?”

U svjetlu svega toga, rekao je Sveti Otac, trebali bismo si postaviti nekoliko pitanja.

Počevši od Isusove promjene, predložio je, razmislimo: “Jesam li sposoban promijeniti mišljenje? Mogu li imati razumijevanja i suosjećanja ili rigidno stojim na svojim pozicijama?”.

Rimski biskup potaknuo je vjernike da se zapitaju imaju li nešto rigidno u svojim srcima?

Polazeći od ženine vjere, predložio je da se zapitamo: “Kakva je moja vjera? Zaustavlja li se na pojmovima i riječima ili je stvarno življena, ​​molitvom i djelima? Znam li razgovarati s Gospodinom, znam li inzistirati s Njim ili se zadovoljavam recitiranjem neke lijepe formule?”.

Papa Franjo zaključio je molitvom da nas Gospa učini “raspoloživima za dobro i konkretnima u vjeri”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja