Budi dio naše mreže

Papa Franjo primio je 1. ožujka u audijenciju sudionike skupa „Muškarac – žena, slika Božja. Za jednu antropologiju zvanja“ te osudio rodnu ideologiju. "Ukidanje različitosti je ukidanje čovječnosti", rekao je.

/ mk

Skup organizira Centar za istraživanje i antropologiju zvanja. S obzirom na Papino zdravstveno stanje, Sveti je Otac nazočio susretu, no njegovo je obraćanje pročitao mons. Filippo Ciampanelli. Ipak, Papa je na početku susreta kratko podijelio nekoliko misli te osudio rodnu ideologiju, tvrdeći kako „ukidanje različitosti je ukidanje čovječnosti“. Istaknuo je kako je zatražio provedbu istraživanja o „strašnoj ideologiji našega vremena“, gender ideologiji „koja ukida različitosti“.

Ukidanje različitosti je ukidanje čovječnosti.

U svom pripremljenom govoru, Papa je naglasio važnost promišljanja na akademskoj razini o zvanjima unutar Crkve i društva. Potrebno je usredotočiti se na antropološku dimenziju i polaziti od „elementarne i temeljne istine“ da je „život ljudskog bića poziv“.

Dijeleći svoje biće i darove s drugima za opće dobro, izlazimo iz „izolacije samoreferentnog ega“. Počinjemo na sebe gledati kao „identitet u odnosu“, kazao je Papa, te objasnio: „Ja postojim i živim u odnosu na onoga tko me stvorio, na stvarnost koja me nadilazi, na druge i prema svijetu koji me okružuje, gdje sam pozvan s radošću i odgovornošću prihvatiti specifično i osobno poslanje“. U današnjem kulturnom kontekstu ponekad smo skloni zaboraviti ili zamagliti tu  stvarnost, s rizikom redukcije ljudskog bića na materijalne ili primarne potrebe, kao da je objekt bez savjesti i bez volje.

Ja postojim i živim u odnosu na onoga tko me stvorio, na stvarnost koja me nadilazi, na druge i prema svijetu koji me okružuje, gdje sam pozvan s radošću i odgovornošću prihvatiti specifično i osobno poslanje.

Papa preporučuje da se ne guši „zdrava unutarnja napetost“, odnosno poziv „na sreću, na puninu života, na nešto veliko za što nas je Bog namijenio“. „Život svakoga od nas, bez iznimke, nije slučajnost; naše postojanje u svijetu nije puki plod slučajnosti, već smo dio plana ljubavi i pozvani smo izaći iz sebe i ostvariti ga, za sebe i za druge“, istaknuo je.

Pozvani smo dati svoj doprinos poboljšanju svijeta i oblikovanju društva. To nije samo vanjska zadaća, ističe Papa, nego dimenzija koja uključuje samu našu narav, strukturu našeg bića kao muškarac, žena na sliku i priliku Božju. Papa stoga potiče istraživanja, studije i prilike za raspravu o zvanjima, različitim životnim stanjima i mnoštvu karizmi. „One su također korisne za propitivanje današnjih izazova, trajne antropološke krize i nužnog promicanja ljudskih i kršćanskih poziva“.

Na kraju, Papa ističe važnost razvoja sve učinkovitije kružnosti između različitih zvanja, što može „pridonijeti stvaranju nade u svijetu nad kojim se nadvijaju teška iskustva smrti“.

Izvor: Vatican News

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja