Budi dio naše mreže

U podnevnom nagovoru prve nedjelje došašća, prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo se osvrnuo na krepost budnosti. Potaknuo je kršćane da Božić dočekaju u molitvi i djelima ljubavi.

/ mk
Budući da se Papa još oporavlja od bronhitisa nagovor i molitvu uputio je iz Doma sv. Marte u Vatikanu, a ne s prozora radne sobe u Apostolskoj palači, kako uobičava. Nagovor je, sjedeći uz Papu, pročitao mons. Paolo Braida, dužnosnik Državnog tajništva Vatikana, donosi Vatican News.

Pogrešna slika budnosti

Papa se u nagovoru usredotočio na temu budnosti.

Najprije se osvrnuo na pogrešnu sliku o budnosti, o kojoj ponekad razmišljamo motivirani strahom od neposredne kazne, kao da će meteorit pasti s neba i prijeti da će se na nas sručiti ako ga ne izbjegnemo na vrijeme. Ali, to nije smisao kršćanske budnosti, napomenuo je.

Budnost nije strah već želja za susretom

Sveti Otac je podsjetio na evanđeosku prispodobu o slugama koje očekuju povratak gospodara: budnost slugu nije, dakle, u strahu, već u želji, u iščekivanju susreta sa svojim gospodarom koji dolazi.

Istaknuo je da su sluge spremni za njegov povratak zato što ga vole, jer im je stalo da, kad dođe, nađe gostoljubiv i uredan dom: sretni su što ga ponovno vide, do te mjere da čekaju njegov povratak kao slavlje za cijelu veliku obitelj kojoj pripadaju.

Osvrćući se na tu prispodobu, papa Franjo je napomenuo da se istim iščekivanjem i mi pripremamo za dobrodošlicu Isusu na Božić. Pripreme su svakodnevne: dok nam dolazi ususret u Euharistiji, u svojoj Riječi, u braći i sestrama, osobito onima koji su u najvećoj potrebi.

Bdjeti znači držati srce spremnim

Papa je potaknuo da u tjednima koji prethode Božiću brižno pripravimo dom srca, kako bi bio uredan i gostoljubiv.  Jer bdjeti, objasnio je, znači držati srce spremnim.

Usporedio je budnost sa stavom stražara koji ne dopušta da ga svlada umor već ostaje budan čekajući svjetlo. Gospodin je naše svjetlo, rekao je Papa i pozvao da Krista dočekamo molitvom i djelima ljubavi.

Sveti Otac je naveo primjer čovjeka molitve, sv. Martina iz Toursa. On je nekom siromahu dao polovicu svog ogrtača, a potom je sanjao Isusa odjevenog upravo u taj dio ogrtača.

Evo lijepog programa za došašće: susret s Isusom koji dolazi u svakom bratu i sestri koji nas trebaju i dijelimo s njima ono što možemo: slušanje, vrijeme, konkretnu pomoć, napomenuo je Papa.

Priprema srca za Gospodina

Gostoljubivo srce za Gospodina priprema se kad pristupimo njegovu oproštenju, njegovoj Riječi, njegovu Stolu, nalazeći vremena za molitvu, primajući ga u onima koji su u potrebi, rekao je Sveti Otac.

Potaknuo je da, tijekom iščekivanja Gospodina ne kukamo i ne dopustimo da nas ometaju beskorisne stvari: neka nam srce bude budno, tj. željno njega, budno i spremno, nestrpljivo za susret s njim.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja