Budi dio naše mreže

Radost je najbolje svjedočenje koje možemo ponuditi Božjem narodu koji smo pozvani služiti i pratiti ga na hodočašću prema susretu s Bogom, rekao je Sveti Otac, uputivši video-poruku konferenciji redovnica i redovnika Latinske Amerike i Kariba.

/ hk

Papa Franjo uputio je video-poruku konferenciji redovnica i redovnika Latinske Amerike i Kariba u kojoj ih poziva da budu radosni i Evanđelje ukorjenjuju u mjesnim kulturama, prenosi 14. kolovoza Vatican News.

Muškarci i žene posvećena života iz cijele Latinske Amerike i Kariba okupili su se na virtualnom kongresu od 13. do 15. kolovoza u organizaciji Latinskoameričke konfederacije osoba posvećena života razmatrajući o temi “Prema međukongregacijskom, međukulturalnom i pokretnom redovničkom životu”. Papa im je u poruci prikazanoj na početku skupa govorio o važnosti inkulturacije mjesnoga usađivanja Evanđelja i čuvanja radosti.

Jedinstvo ne znači uniformnost već raznovrsnošću bogati sklad!

Inkulturacija se u teološkim krugovima često koristi za opisivanje prakticiranja kršćanske vjere uvažavajući mjesne kulture. Papa je zaređenim osobama istaknuo da oni imaju posebnu zadaću inkulturacije vjere, primijetivši da “bi bilo dobro otkriti da jedinstvo ne znači uniformnost već raznovrsnošću bogati sklad, čiji je autor Duh Sveti”.

Redovnice i redovnike podsjetio je da vjera koja nije ukorijenjena u kulturi nije autentična i pozvao ih da u živote vjernika ulaze “poštujući njihove običaje i tradiciju, dok nastoje evangelizirati kulturu”.

Kada takva inkulturacija ne uspije, kršćanski život poprima previše čudne i apsurdne gnostičke tendencije, upozorio je Papa i kao primjer naveo zloporabu liturgije. Sudionike skupa pozvao je “da inkulturiraju vjeru i evangeliziraju kulturu”.

Radost je najbolje svjedočenje koje možemo ponuditi Božjem narodu!

Kritizirao je sklonost usredotočivanja na brojnost članstva i puko preživljavanje, upozoravajući da to zavjetovane osobe može pretvoriti u strašljive sljedbenike koji su zarobljeni u prošlosti i pate od nostalgije. Nostalgiji koja ubija dušu treba se suprotstaviti radošću: budite s Božjim narodom, poštujte, naviještajte i svjedočite im, a za ostalo će se pobrinuti Duh Sveti, poručio je Papa sudionicima skupa.

Kako je tužno vidjeti posvećene muškarce i žene bez smisla za humor, koji sve uzimaju tako ozbiljno. Život s Isusom znači biti radostan, i uključuje sposobnost dati taj smisao za humor svetosti. Radost je najbolje svjedočenje koje možemo ponuditi Božjem narodu koji smo pozvani služiti i pratiti ga na hodočašću prema susretu s Bogom, istaknuo je Sveti Otac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja