Budi dio naše mreže

Papa Franjo primio je, u petak 10. prosinca u audijenciju i zahvalio delegacijama koje su surađivale u ovogodišnjoj tradicionalnoj izradi i pripremi božićnih jaslica i drvca postavljenih na glavnom vatikanskom trgu te u dvorani Pavla VI.

/ md

Ovogodišnje vatikanske jaslice dolaze iz Perua te prikazuju stanovnike sela Chopcca u Andama, zajednice iz okruga Huancavelica, javlja Vatican news.  Drvce je pak iz talijanskog Trentina, a jaslice u dvorani Pavla VI. pripremili su mladi župe Sv. Bartolomeja iz Vicenze.

Njihove su delegacije bile primljene u audijenciju s Papom Franjom koji im je zahvalio te pozvao neka brinu o najslabijima kako bi uistinu bio Božić.

Univerzalni poziv na spasenje

Likovi jaslica iz Perua koji su građeni materijalima i odjećom karakterističnim za ta područja predstavljaju narode Anda te simboliziraju univerzalni poziv na spasenje. Doista, Isus je došao na zemlju u konkretnost naroda kako bi spasio svakog muškarca i ženu, svih kultura i nacionalnosti, kazao je Papa. Učinio je sebe malenim kako bismo mogli primiti njega i dar Božje nježnosti.

Svijetlost drvca podsjeća na Isusovo svjetlo – svjetlo ljubavi koja nastavlja sjati u noćima svijeta

Krist, stablo života

Govoreći o 28 metara visokoj smreki iz šuma Andala u Trentinu, Papa je kazao kako je božićno drvce znak Krista, stabla života, drvo kojem čovjek nije mogao pristupiti zbog grijeha (usp. Post 2, 9). No Božićem se božanski život pridružuje čovjekovu. Božićno drvce, dakle, priziva na ponovno rođenje, dar Boga koji je zauvijek sjedinjen s čovjekom, koji za nas daje život, tumačio je Papa. Svijetlost drvca podsjeća na Isusovo svjetlo – svjetlo ljubavi koja nastavlja sjati u noćima svijeta.

Nemojmo imati lažni, komercijalni Božić

Papa je pozvao neka ne zaprljamo Božić konzumerizmom i ravnodušnošću. Njezini nas simboli – posebice jaslice i okićeno drvce – vraćaju u sigurnost koja ispunjava naša srca mirom, u radost utjelovljenja, u Boga koji nam postaje blizak. Drvce i jaslice nas uvode u ono tipično božićno ozračje koje je dio baštine naših zajednica – ozračje bogato nježnošću, dijeljenje obiteljske blizine.

Nemojmo imati lažni, komercijalni Božić, pozvao je Papa, pozivajući da dopustimo neka nas obuzme Božja blizina koja je suosjećajna i nježna te božićno ozračje koje umjetnost, glazba, pjesma i tradicija donose u naša srca. U tom će ozračju moći uživati i oni koji će idućih dana posjetiti dvoranu Pavla VI., dodao je Papa, zahvaljujući jaslicama koje su izradili mladi iz župe sv. Bartolomeja.

Razlog naše nad je da je Bog s nama, da nam vjeruje i nikada se ne umara zbog nas!

Brinuti o braći i sestrama

Božić je blagdan povjerenja i nade. Razlog naše nade, nastavio je Sveti Otac je da je Bog s nama, da nam vjeruje i nikada se ne umara zbog nas! Ne umara se praštati. Mi smo ti, dodao je Papa, koji se umaramo pitati za oprost. Dolazi živjeti s čovjekom, bira zemlju kao svoj dom kako bi ostao s nama i preuzeo stvarnost u kojoj provodimo dane. Tome nas uče jaslice.

Na Božić se Bog ne objavljuje kao netko na visini kako bi dominirao, nego kao Onaj koji se ponizuje, malen i siromašan, pratitelj na putu, kako bi služio. Kako bi uistinu bio Božić, naglasio je Papa, nemojmo zaboraviti da Bog dolazi kako bi bio s nama i traži od nas da brinemo o našoj braći i sestrama, napose o najsiromašnijima, najslabijima i najkrhkijima koji su zbog pandemije u opasnosti da budu još više marginalizirani. Tako je došao i Isus, a na to nas podsjećaju i jaslice, zaključio je Papa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja