Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bozicne-jaslice

Tajna jaslica u Grecciu

Gdje je Greccio i zašto je to malo mjesto toliko važno za franjevačku obitelj, u Aktualnom HKR-a pojasnio je župni vikar župe sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu fra Zvonimir Pervan, koji je više puta bio u Grecciu.

Fra Zlatko Vlahek o povezanosti jaslica i dobivanju potpunog oprosta u franjevačkim crkvama

U povodu 800. obljetnice postavljanja jaslica u Grecciu sv. Franje Asiškoga, Apostolska pokorničarna prihvatila je molbu Konferencije franjevačke obitelji da se u svim crkvama, koje su povjerene franjevačkoj pastoralnoj brizi, vjernicima omogući zadobivanje potpunog oprosta od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2023. do blagdana Prikazanja Gospodinovog 2. veljače 2024.

PRVI PUT Jaslice ispred crkve sv. Marka

Akademski kipar Ivan Ivoš autor je jaslica koje su prvi put u povijesti, 12. prosinca 2023., postavljene na Trgu sv. Marka. S autorom jaslica razgovarali smo u njegovom ateljeu u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu.

Kod franjevaca u Krapini postavljene jaslice u dvorištu

Jedan od simbola najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića su božićne jaslice - prikaz Kristova rođenja u betlehemskoj štalici opisanog u Evanđeljima po Mateju i Luki. Raznih su veličina i oblika, a najljepše su one koje napravite sami. Tako su kod franjevaca u Krapini u dvorištu kod kipa sv. Josipa postavljene jaslice.

Na izložbi "100 jaslica u Vatikanu" sudjeluju i hrvatske jaslice

Izložba "100 jaslica u Vatikanu" bit će otvorena na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, u petak 8. prosinca 2023. u 16 sati, ispod lijevih kolonada na Trgu svetog Petra. Bit će izloženo više od 120 jaslica iz 22 zemlje svijeta: Italije, Hrvatske, Španjolske, San Marina, Ukrajine, Irske, Slovenije, Mađarske, Poljske, Estonije, Njemačke, Slovačke, Češke, Austrije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kolumbije, Tajvana, Venezuele, Filipina, Gvatemale i Urugvaja.

Biblijske figure koje bi trebale sadržavati i tvoje jaslice

Iz godine u godinu prikazu scene Rođenja Gospodnjega stalno se nešto dodaje ili oduzima. Kako se ne bismo izgubili – neka nam Biblija bude vodič, i ne zaboravimo – magare! Ukoliko se oslonimo na Sveto pismo, samo je desetak likova prisutno u sceni rođenja, podsjeća Nedjelja.ba.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja