Budi dio naše mreže

Papa Franjo je u Asizu u subotu potpisao Pakt s mladima u kojemu se obvezuju utrošiti svoj život tako da današnje i buduće gospodarstvo postane gospodarstvo obnovljeno Riječju Božjom.

/ mp

Papa Franjo je s oko tisuću mladih iz 120 zemalja, okupljenih u Asizu na globalnom susretu „Franjina ekonomija“ (Economy of Francesco), potpisao Pakt kojim se, pojedinačno i svi zajedno, obvezuju ostvariti novo gospodarstvo: gospodarstvo mira, a ne rata, gospodarstvo koje se suprotstavlja širenju oružja, posebno onoga najrazornijega, gospodarstvo koje ne uništava stvoreno nego se brine o njemu, donosi Radio Vatikan.

U službi osobe

Paktom potpisanim u gradu svetoga Franje, mladi gospodarstvenici, poduzetnici, changemakeri, obvezuju se da će utrošiti život kako bi današnje i buduće gospodarstvo postalo Gospodarstvo evanđelja. Gospodarstvo u službi osobe, obitelji i života, s poštovanjem prema svakoj ženi, muškarcu, djetetu, starijoj osobi i ponajviše prema najslabijima i najosjetljivijima; gospodarstvo u kojemu briga zamjenjuje odbacivanje i ravnodušje, gospodarstvo koje nikoga ne ostavlja iza sebe, kako bi izgradilo društvo u kojemu kamen koji prevladavajući mentalitet odbaci, postaje kamen temeljac.

Gospodarstvo vođeno etikom

Gospodarstvo koje prepoznaje i štiti dostojan i siguran posao za sve, a posebno za žene; gospodarstvo u kojemu su financije prijatelj i saveznik realnoga gospodarstva i rada, a ne protiv njih; gospodarstvo koje zna vrjednovati i čuvati kulture i tradicije narodā, svih živih vrsta i prirodnih resursa Zemlje. Gospodarstvo koje suzbija siromaštvo u svim njegovim oblicima, smanjuje nejednakosti i zna, s Isusom i Franjom, reći ‘blago siromašnima’; gospodarstvo vođeno etikom osobe i otvoreno transcendenciji; gospodarstvo koje stvara bogatstvo za sve, koje potiče radost, a ne samo blagostanje, jer nepodijeljena sreća je premalo.

Nije utopija

Pakt mladih završava horizontom koji je za mnoge već postao program života: „Mi u to gospodarstvo vjerujemo. Ono nije utopija, jer ga već gradimo. I neki su od nas, u posebno vedrim jutrima, već nazreli početak obećane zemlje“.

Mladi Franjine ekonomije tako se obvezuju potaknuti promjene, a iz Asiza njihovo viđenje, koje nije utopija, obuhvaća cijeli svijet.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja