Budi dio naše mreže

Zagrebačku katedralu posjetili su direktor tvrtke Challenge Co. Kazuo Sasaki, prva tajnica Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj Chie Oshima, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i voditeljica Službe za UNESCO Rut Carek sa stručnim suradnicima te dipl. ing. Tomislav Fiket iz Seizmološke službe, u srijedu 27. listopada povodom donacije EQguard uređaja za rano otkrivanje potresa.

/ md

Dočekali su ih potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Zlatko Koren i pročelnik Tiskovnog ureda preč. Tomislav Hačko, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Povod posjeta bila je donacija seizmičke opreme, tj. uređaja EQguard za rano otkrivanje potresa.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija neposredno su nakon razornih potresa uspostavili protokole za hitnu zaštitu koji su bili popraćeni podrškom međunarodnih partnera.

Donacija uređaja za rano otkrivanje potresa / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Zbog dugogodišnje dobre suradnje s Hrvatskom, UNESCO je ponudio potporu za obnovu oštećene kulturne baštine, pružio financijsku potporu putem UNESCO-ovog Hitnog fonda te organizirao donaciju javno-privatnog partnera, japanske tvrtke Challenge Co., koja se bavi izradom posebnih uređaja EQguard za rano javljanje i upozoravanje na potres.

Postavljanje uređaja za rano otkrivanje potresa / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Prilikom posjeta katedrale gospodin Kazuo Sasaki je izjavio kako je ovaj uređaj napravljen na poticaj Japanske meteorološke agencije koja je osmišljavala alarmni sustav protiv katastrofa.

Uređaj detektira prvi potresni val nekoliko sekundi prije nego što ga ljudi mogu osjetiti, epicentar potresa te njegovu jačinu. Te informacije šalje korisnicima koji imaju uređaj (poput vrtića, škola, privatnih tvrtki i sl.), kako bi spremni dočekali potres. Na taj način smanjuje se panika među pogođenima potresom.

Uređaj za rano otkrivanje potresa / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

“Nakon što se dogodio potres u Zagrebu putem UNESCO-a i Veleposlanstva Japana saznao sam što se dogodilo te sam preko njih odlučio pomoći i donirati ove uređaje. Želja mi je da hrvatski građani budu spremni na potrese. Spremnost je važna kako se više ne bi bojali, već mirno nastavili sa svakodnevnim životom”, rekao je g. Sasaki.

Uređaji su donirani zagrebačkoj katedrali, crkvi Uznesenja BDM u Remetama te Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj i Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica.

Uređaj je u katedrali postavljen i testiran u koordinaciji sa stručnjacima iz resornih tijela Seizmološke službe, Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Direktor tvrtke Challenge Co., Kazuo Sasaki / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

 

Donacija uređaja za rano otkrivanje potresa Zagrebačkoj katedrali / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja